Candidatul-surpriză: Marian Munteanu

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 aprilie 2016

Marian MunteanuMarian Munteanu, fostul lider al Pieței Universității în timpul manifestațiilor din 1990, a fost nominalizat de PNL pentru candidatura la postul de primar al Capitalei. Propunerea a fost votată în unanimitate, iar Munteanu a declarat că se simte onorat să fie desemnat candidatul liberalilor pentru funcția de primar general al Capitalei acest gest putând fi interpretat ca începutul unui parteneriat între un partid și societatea civilă.

Conform declarației făcute de Alina Gorghiu, s-a dat un vot unanim în favoarea candidaturii lui Marian Munteanu, „de la președintele Quintus până la ultimul membru al acestui Birou Politic”. Președintele de onoare al PNL a negat însă că ar fi votat pentru Marian Munteanu, precizând că s-a abținut. El a precizat, pe acest subiect: „Nu a fost o abținere împotriva lui Marian Munteanu pe care îl cunosc și care, după părerea mea, este o legendă a Bucureștiului, ci m-am abținut împotriva conducerii partidului din care fac parte pentru că nu am fost pregătiți pentru șocul de acum. Am fost luați prin surprindere, s-a găsit soluția asta, dar un om politic trebuie întotdeauna să aibă și un plan de rezerva, și noi nu am avut”.

La rândul său, Marian Munteanu a declarat că apreciază gestul făcut de PNL și curajul acestei formațiuni politice: „Salut cu respect și cu admirație curajul pe care încă o dată îl dovedește PNL, pentru a deschide parteneriatul cu societatea civilă”, a spus el, exprimându-și speranța că acest moment va reprezenta „un nou început pentru București”. Candidatul PNL a mai declarat că „trebuie să se termine odată cu aceste jocuri care s-au făcut în politica românească”. Dacă o să căutați, o să găsiți și rădăcina acestor lucruri rele. Sunt în spate, ascunși, pun în față tot felul de indivizi, urmăresc cu totul altceva.”

Lider al demonstrațiilor din Piața Universității, din iunie 1990, Marian Munteanu este pentru prima oară desemnat candidat pentru Primăria Capitalei, din partea PNL, urmând să se înscrie în acest partid. Născut în 19 iunie 1962, este profesor asociat la secția de Etnologie a Facultății de Litere din cadrul Universității București, fiind membru al mai multor asociații civice. Este licențiat al Facultății de Litere (1991), Universitatea din București, specializarea română-portugheză.

De asemenea, este doctor al Universității din București, specializarea etnologie și folclor (Magna Cum Laude, 2005), cu teza „Folclorul detenției – Ideea de libertate în cultura tradițională românească”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!