Cannabis, ecstasy, speed. De la curiozitate la dependență

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 2 martie 2016

droguri

Curiozitatea se plătește scump în lumea drogurilor, mai ales că se transformă cât ai clipi în obișnuință. Nu este nevoie să consumi de mai multe ori ca să devii dependent, ci doar o singură dată… ne spune din propria experiență un tânăr român de doar 25 de ani care a căzut în plasa stupefiantelor din pură curiozitate. A vrut să încerce, să vadă cum e, cum se simte și… a aflat. Din nefericire.

Acum îi pare rău, însă nici timpul nu îl mai poate da înapoi, dar nici nu se poate opri sau abține să le mai consume. Spune sincer că le-a încercat cam pe toate, însă, la fel de sincer, povestește că deși a avut puterea de a renunța la multe, nu poate trece o zi fără să fumeze cannabis și nu poate trece o săptămână fără să înghită o pastilă de ecstasy.

 

Gratis de curios

Anturajul, dar și o depresie, o stare de nefericire, o pasă proastă sau o ceartă cu cineva drag pot deschide ușa către curiozitatea de a încerca o pastilă, un fum, o linie… un drog. Și dacă „oferta” care îți garantează clipe de fericire este gratuită, atunci impulsul de a încerca este și mai mare. Cel puțin așa spune A.M., un tânăr de 25 de ani care a încercat cam tot ce era de încercat.

„Lucram într-un pub unde clienții fideli consumau frecvent tot felul de chestii, de la iarbă la prafuri. Îi vedeam cu ochii mei cum le luau, iar cu unii chiar m-am împrietenit. Erau oameni normali, cu joburi stabile, cu familii, oameni curați. Dacă i-aș fi văzut pe stradă, nu aș fi zis vreodată că sunt consumatori de droguri. Dar de două-trei ori pe săptămână veneau la pub și mai fumau sau mai luau câte ceva. Vorbind cu ei, au început să nu se mai ferească de mine, chiar într-o seară când unul dintre ei își serba ziua, m-au întrebat dacă vreau să încerc. Cu timpul am început să vorbesc cu aproape toți cei care veneau la pub și fiecare în parte a început să îmi ofere pe gratis… o țigară, o pastilă. Din nu, nu, nu, într-o seară am cedat și… am fumat și marijuana, dar am luat și o pastilă de ecstasy. A fost ciudat, parcă totuși știam ce fac, dar parcă totuși nu eram eu, parcă altcineva mă ghida. Plus că a doua zi de dimineața nu am simțit nimic, nu mi-a fost rău, nu m-a durut capul. Cred că asta m-a determinat să mai încerc… și așa, cu timpul, am ajuns să încerc de toate”, ne povestește tânărul.

————————————–

„De obicei, orice aș lua sunt conștient. Dar mi s-a întâmplat de câteva ori să nu știu nimic de mine. Acum câteva luni, am luat o pastilă mică de ecstasy și de la ora 12 noaptea de când am luat-o și până dimineața la 7, nu știu ce s-a întâmplat. Eram la o petrecere. Am văzut poze, am văzut că eram ok, arătam chiar bine în fotografii, eram fericit, râdeam… dar nu îmi aduc aminte nimic-nimic. Atunci chiar m-am speriat. Depinde foarte mult ce fel de droguri iei. Și depinde foarte mult de la o persoană la alta, pentru că fiecare poate avea reacții diferite Când iei un drog, de exemplu ecstasy, dintr-o dată auzi sunete… auzi chiar și o furnică care merge pe jos, orice, ți se ascute auzul, apoi începe vederea. Începi să vezi culori și lucruri care nu există. E o stare conștientă amestecată cu inconștiență.”

A.M., 25 de ani, despre experiența drogurilor pe care le-a încercat

————————————–

 

Un joint pe zi… poate două

Singurul lucru fără de care chiar nu poate trăi în prezent este cannabis. Tânărul recunoaște că dacă nu fumează măcar o țigară pe zi… este cu nervii, emoțiile și starea de spirit la pământ.

„Înainte fumam iarbă de 20 de lire pe zi, acum fumez de 20 de lire pe săptămână. Amestec cu tutun normal. Când mă gândesc câți bani dădeam pe cannabis… nu îmi vine să cred. Bine că am mai renunțat. Aș vrea să mă las de tot, dar nu pot. Am niște stări… dacă nu fumez îmi vine să plâng, sunt nervos, mă enervez foarte tare, țip, urlu, mă cert, aproape că îmi vine să mă iau la bătaie cu cineva, mă enervez foarte tare. Însă, imediat după ce fumez, gata… m-am liniștit. Singura problemă este că iarba te face și foarte leneș. Nu mai ai chef de nimic, cazi într-o stare de nepăsare totală”, ne povestește A.M.

 

O altă încercare… speed

Știe că are nevoie de ajutor, iar în momentele de luciditate maximă recunoaște că vrea cu disperare să renunțe la tot. În fiecare zi își promite că poate mâine nu o să mai fumeze și nici nu o să mai înghită stupefiante.

„Problema este că niciodată nu știi ce cumperi, de exemplu poți cumpăra canabbis, dar nu ai de unde să știi cât de slab sau de puternic este. Ăsta este un lucru pe care tu îl controlezi în funcție de cât fumezi. Dacă vezi că este slab, atunci fumezi mai mult, dacă este puternic, atunci fumezi mai puțin. Sunt și droguri bune, de exemplu, după ce îl iei, ajungi în starea aceea euforică și apoi după ce îți trece starea nu te simți rău, nu te doare capul. Acela este un drog bun. Ultimele pastile pe care le-am încercat se numesc speed. Sunt asemănătoare cu ecstasy. Creierul eliberează o cantitate foarte mare de endorfine, moleculele fericirii. Simți că plutești, vezi totul în culori și auzi tot felul de sunete, nimic nu te poate face trist. E o stare de bine, însă după ce trece efectul ajungi la extrema cealaltă. Ești teribil de trist, tocmai pentru că organismul a avut un exces de fericire forțată. Plus că nu mai ai poftă de mâncare, poți sta nemâncat câteva zile. Slăbești, nu gândești limpede. Aici, foarte multă lume consumă astfel de pastile, doar că nu în fiecare zi… la o petrecere sau în weekend, când ies în oraș. Tocmai de aceea mulți spun că nu sunt dependenți și că se pot lăsa oricând. Dar nu e chiar așa…”, ne spune tânărul de 25 de ani despre stupefiantele pe care le-a încercat.

————————————–

„Cred că cel mai important este să nu faci abuz. Să nu le combini și să nu exagerezi. Celor care vor să ia ceva doar din curiozitate le-aș transmite să se gândească de cinci ori înainte, pentru că nu e nevoie să încerci de mai multe ori ca să devii dependent, ci este nevoie doar de o singură dată. Să ia în calcul și partea negativă… după fiecare drog, a doua zi, după ce se duce efectul, te simți ultimul om, îți vine chiar să te arunci de pe un pod. Te simți rău și nefericit. Tocmai de aceea organismul îți cere din nou starea aceea de bine…”

A.M.

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , ,

Comentarii

3 pareri la “Cannabis, ecstasy, speed. De la curiozitate la dependență”

  1. just someone... Spune:

    adevarul e ca la fel si eu as putea spune ca le-am incercat aproape pe toate, si as putea spune la fel de sigur ca nu numai o singura data… dar spre deosebire de alte persoane as putea spune ca sunt imun la ele si pot sa le las oricand doresc fara sa am sentimentul de „mai vreau”. depinde de corpul si rezistenta pe care o ai la ele si cel mai mult de ambitia ta, pt ca totul este pe plan psihic, daca iti propui singur sa le lasi, le vei lasa fara probleme… la fel e si cu tigarile, incercati doar pt o zi sa va spuneti: „azi nu voi fuma”. incercati sa va puneti ambitia si sa nu fumati in acea zi si veti vedea singuri ca va merge… si apoi daca intradevar veti vrea sa incetati definitiv, va asigur ca o veti face fara probleme…:)

  2. just someone... Spune:

    trebuie doar sa aveti taria necesara sa spuneti NU. nu organismul va cere, ci mintea, daca nu va ganditi si nu va doriti, organismul nu va va cere asa ceva niciodata…nimeni nu te poate obliga si nu iti baga cu japca pe gura daca u nu vrei… eu doar incerc sa ajut atat cat pot… incerc sa mentin o anumita limita cu toate :)) si pana in momentul de fata vreau sa spun ca m-am descurcat exceptional… am parte si de distractie, si nici nu abuzez sau sa fac exces… intotdeauna trebuie sa mentii o anumita limita

  3. Ptq Spune:

    Bravo …. Ai scris exact care e treaba ….

Spune-ti si tu parerea!