Cântece şi țesături: Grigore Leşe, renaşterea tradiţiei

Articol publicat in sectiunea Evenimente românești pe data 9 ianuarie 2015

Vernisaj: 15 ianuarie 2015, 7pm

Anul 2015 debutează cu avânt la 1 Belgrave Square cu o seară dedicată bogatei noastre tradiţii populare, din fericire încă vibrantă, în ciuda urbanizării excesive şi a invaziei tehnologiei. Invitat special este mult îndrăgitul Grigore Leşe, muzicianul care, în actul pur al arheologiei culturale, demers făcut aproape singur, a readus la lumină averea muzicală şi lirică a satului românesc. Evenimentul celebrează Ziua Naţională Culturală a României, fiind de asemenea dedicat componentei definitorii a vieţii tradiţionale.

Devenită faimoasă cu ajutorul lui Matisse şi un obiect vestimentar global împrumutat de generaţia hippie, ia românească nu a încetat să fie sursă de inspiraţie pentru designeri de modă contemporani – vezi „Măiastra – The Untold Story of the Romanian Blouse”, expoziţia care poartă vizitatorul de-a lungul a secole de măiestrie şi imaginaţie cromatică.

————————————–

„Ce este cântatul? Cântatul este o necesitate. Dacă omul nu cântă, el moare. Este o graţie, este un obicei transcendental, este o atingere a lui Dumnezeu.”

Grigore Leşe

————————————–

Grigore Leşe este cel mai renumit cântăreţ de muzică populară român, fiind de asemenea etnolog şi profesor. El a fost motorul conservării şi circulării cât mai largi a unora din cele mai vechi, parţial uitate, tradiţii muzicale ale României rurale. Vastul său reportoriu este alcătuit din vechi cântece transilvănene, care fac parte din obiceiurile şi ritualele antice ale ţăranului român. Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Grigore Leşe este profesor al Universităţii Bucureşti. Ca şi personalitate media, foarte uşor de recunoscut prin costumul său tradiţional alb-negru, a făcut campanie fără încetare pentru conservarea folclorului autentic şi a modului de viaţă românesc. Marca lui în cântec este „horea din grumaz”, o rară tehnică vocală folosită de vechii cântăreţi ai satului.

„Măiastra – The Untold Story of the Romanian Blouse” este o expoziţie care are ca focus ia, simbolul identităţii româneşti, şi care prezintă o selecţie de ii vechi într-o instalaţie artistică. Purtată la evenimente şi ceremonii sau ca şi port zilnic, ia a fost considerată o ţesătură sacră ce însoţea femeile de-a lungul vieţilor lor. Astăzi, ia face în continuare parte din memoria noastră colectivă şi dobândeşte teren pe piaţa modei şi în discursurile de patrimoniu. Instalaţia de ii este acompaniată de faimoasa arhivă de fotografii a Reginei Maria de România îmbrăcată în costum tradiţional românesc, precum şi de o selecţie de obiecte şi de creaţii de modă inspirate de modelele şi simbolurile iilor, realizate de artişti contemporani reprezentând brand-uri precum Ziurel, Furga Murga, UnacaLuna, RONATIV, The Craft Lab, Iutta şi Lana. Expoziţia este un proiect pus la punct de Galeria de Artă şi Design Contemporan GALATECA, din Bucureşti, inspirat de comunitatea La Blouse Roumaine, organizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român şi Horniman Museum din Londra.

Când: 16 ianuarie-16 februarie, de luni până vineri, orele 10am-5pm.

Unde: ICR Londra, 1 Belgrave Square, London SW1X8PH.

Rezervări: Intrarea este liberă, însă locurile sunt limitate. Rezervări se pot face la https://www.eventbrite.co.uk/e/songs-and-textures-grigore-lese-and-the-resurgence-of-tradition-tickets-15060456230

Autor articol: ICR


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!