Captură record de cocaină

Articol publicat in sectiunea Social pe data 10 iulie 2016

O cantitate record de 2,5 tone de cocaină a fost găsită de polițiștii și procurorii DIICOT, într-un container în Portul Constanța. Vasul în care a fost găsită cocaina venea din America de Sud, marfa urmând să ajungă pe piața din Europa, România fiind țara de tranzit. Marfa a fost adusă în containere de banane, fiind ascunsă în structura containerelor. Cocaina urma să fie scoasă din port cu camioane trimise din Olanda.

Cinci persoane, cetățeni străini, au fost reținute de anchetatori din România, dintre care patru lituanieni și un columbian. De asemenea, o persoană a fost prinsă în Spania, un marocan despre care se crede că ar fi șeful operațiunii. Potrivit anchetatorilor, la această operațiune s-a colaborat cu autoritățile din SUA, dar și cu cele din Spania. La acțiune au participat procurorii DIICOT și ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul Poliției Române.

Cele 2,5 tone de cocaină au fost găsite în pachete ascunse în podelele și pereții a patru containere, fiecare învelit în zece ambalaje și îmbibat cu substanțe care le făceau nedetectabile, fiind totodată ștanțate cu siglele de firme celebre.

Fiecare pachet era ștanțat cu siglele unor branduri celebre, precum Gucci, Kenzo ori Rolex, „în funcție de calitate, de destinatar, dar și în funcție de producător”, a declarat șeful Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO), Claudiu Cucu.

Cocaină capturată are o puritate de peste 90% și valorează peste 625 de milioane de euro pe piața neagră, o sută de milioane de euro vândută en gros, a adăugat el. Peste 150 de polițiști au lucrat la anchetă, sub coordonarea DIICOT, în ultimele șase luni, fiind trimiși investigatori sub acoperire și montată aparatură de înregistrare în spații din Portul Constanța și la un depozit din zona Eforie.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!