Car Boot-ul: ieftin și bun!

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Diaspora, Timp liber pe data 23 iulie 2016

UK_car boot sale1

Este forfotă mare în târgurile de produse la mâna a doua din Anglia! Printre sutele de clienți poți să întâlnești și români care fie vor să facă mici cumpărături la prețuri modice, fie vor doar să se plimbe și să socializeze. Cert este că vânzătorii au produse pentru care cer doar 50p, dar și obiecte ce poartă semnătura unor branduri internaționale, pentru care doritorii trebuie să scoată din buzunar sume considerabile. De obicei, aceste Car Boot Sale-uri au loc în zilele de duminică, însă spre bucuria „vânătorilor” de prețuri mici, există și târguri ce se organizează în zilele lucrătoare ale săptămânii.

Dacă nu ați călcat niciodată printr-un astfel de loc și vă întrebați ce puteți să găsiți acolo, răspunsul vine de la românii „cu experiență”: de toate pentru toți! Aveți mai jos detaliile celor care au fost recent la… cumpărături!

 

Primul sosit, cel mai bine servit

Unul dintre cele mai mari și bine organizate târguri în care se comercializează produse la mâna a doua se află în Battersea, Londra. Spre deosebire de majoritatea, acesta se deschide aproape de orele prânzului pe considerentul că duminica nu este o zi în care să te trezești devreme chiar dacă vrei să închei o afacere bună, cu bani puțini. O altă diferență de luat în seamă este că primii care ajung în fața mărfii expuse trebuie să plătească în jur de 5-6 lire, și să intre în târg între orele 11.30 și 12.00. Pentru intervalul orar 12.00-13.30, organizatorii percep o taxă de intrare de 3 lire, iar după această oră cei care ajung la târg plătesc doar 50p pentru biletul de intrare. După ce ai intrat începe nebunia! Mese întinse cât vezi cu ochii și care abia mai rezistă grămezilor de produse expuse de vânzători. Clienții nu se lasă așteptați, iar printre ei întâlnești și foarte mulți români.

Alin, Londra: „Am ajuns în acest târg mai mult din curiozitate. Înainte de a veni am căutat pe internet care ar fi cel mai bun Car Boot Sale din Londra iar din postările celor care frecventează aceste locuri a rezultat că aici ar trebui să ajung, dacă vreau să pun mâna pe produse de calitate la prețuri mai mult decât avantajoase. Și cred că am făcut o alegere bună. Am văzut tot felul de produse: de la cosmetice, haine, încălțăminte, electronice până la  obiecte de grădinărit și de mobilier.”

—————————————

„Deja am făcut o afacere bună, pentru că mi-am cumpărat câteva rezerve pentru aparatul de ras care în magazin se găsesc cu vreo 30 de lire iar eu am dat acum doar 8 lire. Acesta este doar începutul, mai am câteva ore la dispoziție așa că sigur o să-mi mai facă cu ochiul și alte produse. Evident că mă interesează să le iau la un preț cât mai mic dar vreau, totuși, să fie și de calitate pentru că noi, românii, nu purtăm chiar orice.”

—————————————

 

„Luați, că-i negociabil!”

Pentru majoritatea produselor comercializate în aceste târguri puteți să plătiți un preț mult mai mic decât cel afișat de vânzător. Totul ține de capacitatea de a vă tocmi. Aveți grijă, există și șansa ca produsul pe care ați pus ochii să vă fie suflat de sub nas de un cumpărător mai hotărât și, evident, mai darnic.

Cristina, Londra: „Am ajuns în târg de o jumătate de oră și am avut, deja, primul eșec dacă pot să-i spun așa. Am găsit la unul din vânzători o geantă Christian Dior. Avea un preț destul de avantajos și era foarte bine întreținută, însă tot am vrut să-l determin pe comerciant să mai lase la preț. După ce ne-am tocmit, i-am zis că nu o iau dacă nu îmi face o reducere și m-am prefăcut că fac doi, trei pași. Imediat o doamnă, care probabil se afla în spatele meu și a urmărit toată scena, i-a întins banii și a devenit pe loc posesoare unei genți Dior, fie ea și second hand.”

Așa cum precizam și mai devreme, succesul la cumpărăturile din astfel de târguri ține de cât de bine te pricepi să negociezi, însă această calitate ți-o poți perfecționa doar exersând, susțin românii care sunt niște obișnuiți ai Car Boot Sale-urilor.

Alexandra: „Am cumpărat astăzi două plase de produse. Sincer, nici nu aș ști să vă spun exact ce am luat. Un lucru e cert: de fiecare dată am obținut un preț bun. Vin de mult timp în Car Boot-ul din Battersea și de fiecare dată mi-am cumpărat lucruri frumoase la prețuri avantajoase.”

—————————————

„M-am obișnuit să negociez cu vânzătorii, dar am și învățat să-i «citesc», astfel că de cele mai multe ori îmi dau seama dacă vor mai lăsa din preț sau nu. Știți cum e, ei sunt datori să ceară un preț cât mai mare, depinde de fiecare în parte ce reducere obține.”

—————————————

 

Obiecte de mobilier, pe alese

Pe lângă pasionații de chilipiruri, în târgurile second hand întâlnești și foarte multe persoane aflate în căutarea unor obiecte de mobilier. În special, este vorba despre cei care s-au mutat în casă nouă, iar acum sunt nevoiți să se ocupe de mobilarea acesteia.

Ionela, Chester: „Nu este pentru prima dată când venim în acest târg (n.r Colchester). De altfel, fără nicio exagerare pot spune despre mine și soțul meu că suntem clienți fideli. De fiecare dată când avem nevoie de ceva prin casă pentru care nu vrem să plătim prea mulți bani, dăm o fugă până aici. Acum, de exemplu, ne interesează mici obiecte de mobilier. Ne-am mutat recent într-o casă nouă care a fost nemobilată și, treptat, ne cumpărăm cele necesare.”

—————————————

Prețurile sunt avantajoase și uneori vânzătorii acceptă bani mai puțini decât au cerut inițial. Dacă ar fi să mergem în magazinele de specialitate, ar trebui să scoatem din buzunar sute, poate chiar mii de lire și ce rost ar avea?!”

—————————————

Mihaela: „Acum că a venit vara, vrem să ne amenajăm grădina. Avem deja o masă și căutăm câteva scaune și două băncuțe. Un prieten ne-a recomandat să mergem prin astfel de târguri pentru că, spunea el, uneori găsești lucruri care arată foarte bine și pe care ai ocazia să le iei la un preț destul de mic. Sincer, deși am venit după obiecte de mobilier, am cumpărat și trei plase cu diverse articole vestimentare.”

—————————————

„Cea mai tare afacere pe care am făcut-o a fost cu o pereche de pantofi roșii Christian Loubutin. Am dat pe ei doar două lire în condițiile în care pe internet îi găsești la câteva milioane. În plus, ce mi-a plăcut cel mai mult la ei a fost că arată impecabil, se vede că nu au fost purtați. De obicei, chiar dacă produsele sunt ieftine, nu le iau dacă nu arată prea bine.”

—————————————

 

Utilul se îmbină cu plăcutul

La fel ca în țară, și în UK sunt români care merg în târgurile de mâna a doua pentru a se plimba, a cerceta oferta comercianților și a mânca ceva bun. În lipsă de mici și bere, conaționalii se mulțumesc cu preparatele cu specific englezesc.

Claudiu: „Până acum nu am cumpărat nimic. Am venit mai mult pentru a face mișcare. Mi-am băut cafeaua împreună cu soția aici, în aer liber, după care am mâncat niște gogoși. Nu avem de gând să plecăm prea curând acasă pentru că vremea este frumoasă, iar când în Marea Britanie este soare afară trebuie să profiți din plin de el. Mai târziu, cred că ne vom cumpăra niște burgeri sau niște cârnați pe grătar și, fără grija foamei, o să mai vrem să ne plimbăm printre tarabe și, cine știe, poate găsim și ceva de cumpărat, evident la un preț avantajos.”

 

Ce spun comercianții

Almarni: „Pentru mine asta este o afacere de familie. Vin de fiecare dată însoțită de soț sau de cei doi copii. Pentru cei mici este, dacă vreți, o lecție de viață. Ei învață cum să scoată un preț bun pentru un produs care nu li se mai potrivește sau de care s-au plictisit, astfel încât din banii obținuți să își permită să cumpere altceva.”

—————————————

„Nu pot să spun că reușim să avem venituri însemnate, dar luăm totuși niște bani pe lucruri care zăceau depozitate prin diferite colțuri ale casei.”

—————————————

Helen: „La vârsta mea, această activitate este mai mult o distracție. Îmi place să vin aici cu diverse produse și să socializez cu ceilalți vânzători și cu clienții. Oamenii vor de fiecare dată să ia produsul la un preț cât mai mic, însă dacă e vorba despre ceva de calitate nu o prea scot la capăt cu mine.”

Steve: „De câțiva ani buni mă ocup cu asta. Cele mai multe produse nu sunt ale mele. Le cumpăr și eu de la alții și le vând mai departe încercând să obțin un profit. Uneori ies pe plus, alteori ies în pierdere. Sunt zile în care plec acasă cu o sumă importantă de bani, dar sunt și zile când nu vând mai nimic.”

—————————————

„Cele mai căutate produse sunt obiectele de îmbrăcăminte și decorațiunile mici și ieftine. Vânzările depind și de vreme, astăzi de exemplu este frumos afară și cred că vor fi mulți clienți. Rămâne de văzut dacă ne vom înțelege la prețuri. Eu sunt dispus să mai las, pentru că nu am niciun interes să mă întorc cu marfa acasă.”

—————————————

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!