Caramitru şi Mălăele – printre „stele”, la Londra

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 2 iunie 2013

Londra_Horatiu Malaele, Adrian Naidin si Ion Caramitru

Românii din Londra au luat cu asalt Leicester Square Theatre, una dintre cele mai cunoscute săli de spectacole ale capitalei britanice, în seara de duminică, 26 mai. Aproape 500 de vorbitori ai limbii române au umplut până la refuz edificiul situat în principala zonă de atracţie a Londrei, West End, pentru a-i urmări pe doi dintre cei mai apreciaţi actori ai scenei româneşti: Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele.

„Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele” a fost primul spectacol al unei serii intitulate „Poveşti spuse în româneşte”, care s-a născut la iniţiativa Claudiei Cârlig şi este prezentată comunităţii româneşti din Marea Britanie ca urmare a unei colaborări cu ICR Londra. Aceasta propune publicului întâlnirea cu mari actori români într-o succesiune de spectacole de teatru şi recitaluri.

 

Poezie şi emoţie

Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele au apărut îmbrăcaţi în negru în faţa publicului numeros format exclusiv din români, la Leicester Square Theatre, duminică, 26 august, la ora 19:00. Cămaşa albă a violoncelistului Adrian Naidin, aşezat pe scaun, între cei doi actori, a fost singura pată albă pe o scenă luminată difuz.

Cei doi mari actori au început spectacolul „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele” cu un dialog oarecum conflictual pe un ton ironic, care s-a transformat pe nesimţite într-un fascinant dialog poetic. Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele au recitat succesiv cele mai frumoase poezii ale lui Nichita Stănescu şi Marin Sorescu, George Topârceanu sau Mihai Eminescu, Adrian Păunescu, dar şi Shakespeare. S-au rostit cutremurătoare poeme de dragoste şi tulburătoare versuri frivole, s-au spus poezii critice, de protest social. Ion Caramitru a impresionat publicul cu stilul său elevat de rostire poetică, în timp ce Horaţiu Mălăele i-a surprins din nou pe românii din sală prin umor şi ironie, pauze pline de subînţeles şi cuvinte cu semnificații multiple.

Violoncelul lui Adrian Naidin a dat ritm şi rezonanţă discursului poetic. El a devenit pe rând, în mâinile artistului, instrument melodios, lăută sau element de percuţie. Violoncelistul a fost în acelaşi timp un strălucit interpret vocal, cântând alternativ muzică lăutărească, piese folclorice, dar şi arii de operetă.

Publicul a fost fascinat şi receptiv. Românii din sală au cântat alături de artiștii de pe scenă, au aplaudat sacadat sau frenetic, au ovaţionat şi şi-au manifestat emoţia.

Seara s-a încheiat în sala de spectacol cu cei doi mari maeştrii ai scenei româneşti coborâţi de pe scenă şi înconjuraţi de un public entuziast. Românii au părăsit Leicester Square Theatre exaltaţi de trăire autentică, amintind de o Românie pe care fiecare o poartă în suflet.

 

Despre Londra şi românii ei

Publicul român de la Londra a fost unul „mai cultivat” şi „puţin mai diferit” de cel obişnuit, din România sau chiar şi decât cel pe care spectacolul „Caramitru-Mălăele, câte-n lună şi în stele” l-a avut la Bruxelles, la sfârşitul lunii februarie, ne-a dezvăluit Ion Caramitru. „Ceea ce transmitem prin vorbă şi cântec sunt forme deosebit de frumoase ale limbii române, forme pline de emoţie. Publicul format din românii aflaţi departe de casă are, în consecinţă, o reacţie suplimentară; este un pic de nostalgie, dar şi o întâlnire cu cea mai frumoasă limbă română care se poate vorbi, limba poetică”, a declarat Ion Caramitru pentru Diaspora Românească. „Publicul, care a umplut până la refuz sala, pot să spun că a fost extraordinar de reactiv. În momentul în care am dorit să cântăm împreună s-a apropiat foarte repede de ceea ce am vrut. Asta spune multe… S-a creat o intimitate cu totul aparte între scenă şi public”, a continuat actorul.

Atât el, cât şi Horaţiu Mălăele s-au simţit deosebit în capitala Marii Britanii şi şi-ar dori să mai revină. Ion Caramitru ne-a mărturisit că se simte extrem de ataşat de ţara marelui Shakespeare, fiind foarte atras de modernitatea limbii din operele acestuia. „Sunt un vorbitor de limbă engleză şi vin cu plăcere în această ţară. Aş putea să mai vin cu un spectacol integral Eminescu sau chiar cu acest spectacol, pentru că, după câte am înţeles, cererea a fost mai mare decât oferta. Au fost români care nu au mai găsit bilete…”, ne-a mai declarat Ion Caramitru.

„Am aici nişte prieteni foarte buni cu care am umblat în nişte cârciumi respectabile din Londra, unde se mănâncă total diferit de bucătăria românească. Acest lucru m-a făcut cel puţin curios. Aveţi şi nişte vinuri bune de care mă simt legat…”, ne-a mărturisit Horaţiu Mălăele după spectacol. „S-ar putea să mai vin la Londra în această toamnă ca să recidivăm cu acest spectacol alături de domnul Caramitru. Şi voi reveni cu siguranţă în noiembrie, la festivalul de film, cu al doilea meu film, care se numeşte «Funeralii fericite» şi va avea premiera la Bucureşti, în 7 iulie.

Le doresc românilor din Londra să fie inteligenţi, frumoşi şi să aibă răbdare”, a continuat Horaţiu Mălăele.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!