Cardul de sănătate, bolnav de la lansare

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 mai 2015

coada1_1

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a primit zeci de sesizări privind probleme legate de funcționarea cardului de sănătate, care a devenit obligatoriu de la 1 mai. CNAS a făcut apel la pacienți și la furnizorii de servicii medicale să semnaleze orice deficiențe.

Unele dintre problemele identificate la 4 mai au fost cauzate și de faptul că unii medici nu au înțeles cum poate fi utilizat cardul de sănătate. Spre exemplu, cardul de sănătate trebuia introdus în cititor și menținut acolo până când asiguratul își tasta PIN-ul ales de el și primea validarea acestuia din partea sistemului. Toate celelalte operații, respectiv consultația și redactarea rețetei, puteau fi făcute după scoaterea cardului din cititor.

Din acest motiv, unii medici de familie au avut nevoie și de patru ore pentru a consulta trei pacienți, după cum au semnalat aceștia.

Cei mai mulți medici au reclamat faptul că sistemul se blochează frecvent, iar validarea cardului este greoaie. Potrivit Societății Naționale de Medicina Familiei, medicii din toată țara au primit două tipuri de erori, ambele făcând imposibilă activarea cardurilor, respectiv UM indisponibilă și Token – lipsă.

De altfel, posesorii de card de sănătate sunt informați că pot apela la nevoie la numărul 0800.800.950 și că, dacă tastează greșit de cinci ori codul PIN ales, cardul se blochează, putând fi deblocat de medic.

 

Cozi în toată țara

Aproape 1.000 de persoane au așteptat la coadă, luni, 4 mai, la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București pentru a-și lua cardul de sănătate sau o adeverință, după ce medicii de familie le-au spus că din 1 mai nu vor mai fi primiți în spitale fără acesta. Cozi la casele de asigurări de sănătate s-au format și în alte orașe din țară, mulți asigurați acuzând faptul că atunci când au ajuns la medic sau la spital li s-a spus că nu pot primi îngrijiri medicale în lipsa documentului.

Pe de altă parte, președintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat că aproape 840.000 de persoane nu și-au ridicat cardul de sănătate de la casele de asigurări de sănătate sau de la medicul de familie, dar vor primi servicii medicale și după 1 mai, consultațiile fiind monitorizate separat.

Ministrul sănătății, Nicolae Bănicioiu, a atras la rândul său atenția că toate spitalele, farmaciile și cabinetele medicilor de familie sunt obligate să utilizeze sistemul de implementare a cardului național de sănătate, dar și să furnizeze servicii medicale și medicamente.

 El a reamintit tuturor furnizorilor de servicii medicale care sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate că au obligația de a acorda servicii medicale și medicamente în această perioadă.

Din 1 mai, cardul național de sănătate a devenit unicul sistem de validare și decontare a serviciilor medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Acesta face dovada calității de asigurat și confirmă prezența asiguratului la furnizorul de servicii medicale.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!