Cardul de sănătate, obligatoriu din februarie

Articol publicat in sectiunea Social pe data 9 ianuarie 2015

Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate va fi obligatorie de la 1 februarie 2015, prevede un proiect de hotărâre de guvern (HG) pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Data de 1 februarie este, de altfel, cea menţionată în mai multe rânduri de autorităţi ca fiind cea mai probabilă pentru introducerea acestei obligativităţi, notează agenția Mediafax.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat, pentru Mediafax, că până la 1 februarie se face iniţierea cardurilor de către medicii de familie, astfel încât acestea să devină active.

Acelaşi proiect de act normativ prevede că asiguratul va suporta costurile fabricării şi distribuirii cardului în cazul în care acesta îi este furat ori se deteriorează sau se pierde. Acelaşi lucru este valabil în cazul modificării datelor personale de identificare.

Distribuirea cardurilor de sănătate a început la 19 septembrie, primele ajungând la asiguraţii din București. Preşedintele CNAS spunea anul trecut, la 15 decembrie, că aproximativ 12,5 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi şi peste 120.000 dintre ele au fost deja activate.

Un medic de familie are de distribuit, în medie, 100 de carduri de sănătate, din cele neridicate de asiguraţi, a declarat, marţi, agenţiei Mediafax, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Mihaela Tănase.

„Fiecare medic de familie din Bucureşti şi Galaţi ar avea de distribuit, în medie, 170 de carduri. La polul opus, se află judeţul Harghita, unde unui medic de familie îi revin în medie 36 de carduri de distribuit”, a exemplificat ea.

Tănase a precizat că peste 95% din cardurile de sănătate au ajuns la asiguraţi prin servicii poştale şi mai puţin de un milion de carduri ar trebui distribuite de medicii de familie, atunci când pacientul se prezintă la cabinet pentru un serviciu medical. „Această soluţie a fost gândită pentru a veni în sprijinul asiguratului şi pentru a-l scuti de drumuri şi cheltuieli în plus”, a explicat purtătorul de cuvânt al CNAS.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!