România. Cardul de sănătate, obligatoriu din martie 2015

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 2 octombrie 2014

card sanatate_2014Cardul naţional de sănătate va fi obligatoriu, în 2015, numai după o perioadă de probă care ar putea dura trei luni, în care sistemul actual va funcţiona simultan cu cel nou, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Estimăm ca distribuirea cardului naţional de sănătate să se încheie în noiembrie. După distribuirea cardului naţional, va urma o perioadă în care vor rula în paralel cele două sisteme, pentru ca atât asiguraţii, cât şi furnizorii de servicii medicale să se acomodeze cu această soluţie informatică şi pentru a depista şi a remedia eventualele probleme depistate în funcţionarea acestei soluţii informatice. Această perioadă de probă am estimat-o la trei luni, poate fi mai mare sau mai mică. Vom vedea”, a spus preşedintele CNAS.

Astfel, utilizarea cardului de sănătate ar putea deveni obligatorie în jurul datei de 1 martie 2015, potrivit lui Ciurchea.

„Până atunci, orice posesor de card poate cere medicului de familie iniţierea cardului”, a mai spus preşedintele CNAS.

 

Un cititor de carduri: 50 euro

Până când utilizarea acestui instrument va fi obligatorie, este necesar ca furnizorii de servicii medicale să achiziţioneze cititoarele de carduri, care costă cel mult 50 de euro bucata. Fără acestea, cardurile nu vor putea fi utilizate atunci când asiguraţii le vor prezenta.

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), dr. Rodica Tănăsescu, spune că, „principial, medicii de familie nu sunt de acord să-şi cumpere cititoare, dar le vor cumpăra”.

Preşedintele CNAS subliniază că medicii de familie trebuie să cumpere aceste cititoare. Altfel, din 2015, când cardurile vor fi obligatorii, medicii riscă să nu mai poată intra în contract cu casa de asigurări de sănătate. CNAS a început recent distribuirea cardurilor de sănătate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!