Cardul de sănătate, obligatoriu și la urgențe?

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 ianuarie 2016

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) analizează posibilitatea utilizării cardului de sănătate pentru validarea serviciului și în cazul urgențelor, dar la externare, cu excepția asiguraților în stare foarte gravă sau în comă, spune președintele CNAS, Vasile Ciurchea.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate analizează cu specialiștii posibilitatea utilizării cardului de sănătate și pentru asigurații care ajung la spital ca urgență medicală. Atenție, nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică la urgența majoră de cod roșu. Vorbim de acele urgențe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă”, a explicat președintele CNAS, citat de Mediafax.

În cazul acestor asigurați internați în urgență, cardul va fi utilizat la externare.

„După ce pacientul a fost tratat și urmează să fie externat, la plecarea din spital, va fi utilizat cardul, astfel încât, dacă omului i-a fost rău și nu s-a mai gândit la cardul de sănătate, luându-și cu el doar buletinul, pentru că fără un act de identitate nu poate fi internat, la externare, cineva să-i poată aduce cardul la spital și să fie validat serviciul. Este o analiză pe care o facem acum pentru anul 2016”, a mai spus Ciurchea.

Unii medicii de spital spun că au folosit deja acest sistem, chiar dacă nu era obligatoriu.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!