Cardurile de debit si de credit – diferenta

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii pe data 24 iunie 2012

Cand cumparati diferite bunuri sau retrageti anumite sume de bani, respectivele sume sunt retrase imediat din contul dumneavoastra. Folosind un card de credit, veti avea de plata o factura lunara. Iar daca nu veti achita respectiva rata sau daca veti scoate o anumita suma de bani fara sa o returnati la timp, atunci dobanzile vor fi foarte mari.

 

Cum lucreaza cardurile de debit

Cardurile de debit sunt in legatura directa cu contul dumneavoastra din banca. Le puteti folosi pentru a cumpara diferite bunuri sau pentru a retrage o anumita suma de bani.

Mai puteti folosi aceste carduri pentru a primi diferite discounturi din partea magazinelor sau pentru a cere anumite sume inapoi, desi nu toate magazinele ofera aceasta posibilitate. Suma finala va este oricum dedusa imediat din contul pe care-l aveti.

Cand folositi un automat bancar sau platiti pentru anumite bunuri cu cardul de debit, va trebui sa introduceti PIN-ul necesar accesarii sale. Cand cumparati bunuri, de regula va trebui sa introduceti acest PIN intr-un aparat special destinat, dar uneori trebuie sa stiti ca va trebui sa si semnati.

Majoritatea bancilor sunt in situatia de a va oferi carduri de debit. Acestea va vor pune la dispozitie si varianta de a garanta semnarea unui cec, acesta urmand a fi onorat in limita sumei discutate anterior.

 

Ce se intampla daca nu sunt suficienti bani in cont?

Acest lucru depinde de cardul de debit de care dispuneti:

 – daca aveti un card Solo sau Electron, balanta contului dumneavoastra va fi verificata inainte de fiecare tranzactie efectuata – daca in cont nu sunt suficienti bani, atunci nu veti putea plati sau retrage anumite sume cu acel card;

– daca aveti un card Switch, Visa sau Delta, atunci exista posibilitatea ca balanta sa nu fie verificata, iar plata respectiva sa poata fi facuta.

Daca veti trece peste suma maxima, atunci taxele pe care le veti plati depind de discutiile avute cu banca pe aceasta tema. Daca aveti un acord, atunci veti plati lunar o anumita suma. Aceasta este de obicei mai mica decat dobanda perceputa in mod obisnuit.

Daca nu aveti un astfel de acord sau daca ati depasit limita discutata, banca va va permite sa faceti plata respectiva, dar taxa platita va fi una mult mai mare decat cea obisnuita.

 

Folosirea unei carti de debit prin telefon sau internet

Cardurile de debit pot fi folosite pentru a face plati prin internet sau prin telefon. In acest caz va trebui sa puneti la dispozitie mai multe detalii personale, care sunt inscriptionate pe cardul dumneavoastra. Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul celor de la FSA.

 

Cum lucreaza cardurile de credit

Cardul de credit este o forma de imprumut. Firmele care ofera bani clientilor trebuie sa dispuna de aprobarea OFT (Office of Fair Trading), sub statutul impus de The Consumer Credit Act din 1974. Acest act cere ca unele credite si aranjamente sa fie discutate in particular si sa contina toate elementele relevante pentru persoana care imprumuta.

Cardurile de credit va permit sa „cumparati acum si sa platiti mai tarziu” (buy goods now and pay later) – ceea ce se mai poate chema „sa cumparati pe credit” (buying on credit). Aceste lucruri nu sunt legate de contul din banca. Ca si cardurile de debit, cardurile de credit pot fi folosite pentru a cumpara diferite bunuri din magazine sau pentru a face cumparaturi prin telefon sau internet. De asemenea, puteti obtine sume suplimentare de bani (cash advance) in clipa cand scoateti bani de la un bancomat.

Banca va poate oferi un card de credit sau puteti cere unul de la o institutie care va ofera asa ceva. Cel care va va pune la dispozitie cardul va verifica datele personale pentru a vedea daca nu ați avut probleme cu creditele (credit check sau credit history), pentru a se asigura ca va pot oferi un astfel de card.

 

Riscul de a folosi un card de credit

Ganditi-va foarte bine inainte de a folosi un card de credit. Daca nu veti putea sa va platiti rata lunara specificata, atunci veti fi taxat cu rata lunara pentru intreaga suma. Rata dobanzii, indicata de APR, poate fi chiar foarte mare.

Daca ati scos o suma de bani cu cardul respectiv, atunci veti fi taxat cu o dobanda zilnica, din prima zi in care ati scos respectiva suma. Acesta este un mod foarte costisitor de a imprumuta bani.

Unele conturi va vor percepe si o suma anuala doar pentru ca aveti un card pe care-l puteti folosi.

Daca nu va veti putea permite sa platiti facturile lunare, atunci veti ajunge in situatia in care veti avea datorii. In randurile urmatoare veti afla cateva idei vizavi de ceea ce trebuie sa stiti inainte de a semna pentru un card de credit.


Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!