Care este diferenţa între infuzie şi decoct?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 17 octombrie 2014

Cea mai rapidă metodă de pregătire a unui ceai este prepararea unei infuzii, din 1-2 linguriţe de ceai sau plante aromatice peste care se toarnă o cană de 250 de ml de apă fierbinte. Cana în care pregătiţi infuzia se lasă pentru 3 până la 5 minute după care lichidul se poate strecura şi îl puteţi bea.

Decoctul necesită ceva mai mult timp de pregătire deoarece presupune fierberea plantelor la foc mic pentru o perioadă de timp ce variează de la 20 până la 40 de minute, timp în care apa folosită ajunge undeva la jumătate din cantitatea iniţială. Uneori plantele ce vor fi folosite în decoct se lasă la înmuiat în apă timp de câteva ore, de obicei peste noapte, după care se fierb în aceaşi apă.

Pentru infuzii se folosesc părţile mai delicate ale plantelor, florile sau frunzele, în timp ce pentru decoct sunt utilizate tulpinile sau rădăcinile. În ambele cazuri este recomandată utilizarea apei filtrate sau a apei minerale plate, apa de la robinet putând fi tratată cu clor şi astfel determinând modificarea gustului.

Infuziile se folosesc de obicei pentru uz intern, sunt ceva mai slabe, pe când decocturile sunt mai concentrate şi se utilizează mai ales pentru uz extern, băi de detoxifiere sau siropuri.

Pentru a păstra proprietăţile plantelor, este recomandat ca imediat după preparare să acoperiţi cu o farfurioară sau un capac recipientele în care aţi pregătit atât infuziile cât şi decocturile.

Pentru pregătirea decocturilor nu folosiţi niciodată vase din aluminiu.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!