Care oraş britanic este mai bun, după facultate?

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ, Locuri de muncă, Muncă pe data 23 februarie 2015

Londra_centru

Mulţi consideră Londra ca fiind orașul optim pentru dezvoltarea carierei unui absolvent de facultate, însă şi partea de nord a Angliei are nişte puncte forte.

Unul din primele sfaturi pe care le primeşti la începerea studiilor superioare este să profiţi la maximum de statutul de boboc, pentru că până te dezmeticeşti, timpul va fi trecut, iar tu te vei trezi student în al treilea an, care de multe ori e şi ultimul, bându-ţi a patra cafea din zi în timp ce aplici la cel de al cincilea job pe săptămâna respectivă.

Ai ingorat sfatul primit, iar acum te afli în ultimul an de studii și în căutarea job-ului perfect. Găsirea schemei perfecte e mai grea decât pare. Nu numai că trebuie să găseşti un post în cadrul căruia să poţi prospera, dar trebuie luaţi în calcul şi alţi numeroşi factori, ca de pildă unde ţi-ai dori să locuieşti.

Londra este primul gând al absolvenţilor de facultate, prima ţintă, pentru că oferă cele mai multe posibilităţi de angajare proaspeţilor absolvenţi, dar oferă şi satisfacţia de a vieţui în capitală.

„Eram determinată să mă mut la Londra”, spune Elke Stocks, o absolventă de literatură engleză la University of Leeds. „Oferă cele mai multe oportunităţi pentru dezvoltarea unei cariere, dar şi un stil de viaţă aparte. După ce am petrecut trei ani în Leeds, eram ferm convinsă că vreau să mă mut într-un oraş mai mare, iar Londra era cea mai evidentă soluţie.”

Londra găzduiește primii trei vânători de absolvenţi din Marea Britanie: PriceWaterhouseCoopers, Deloitte şi Teach First, care au sediile centrale situate în capitală. Unde mai pui că majoritatea instituţiilor financiare, legale şi civile sunt cel mai bine reprezentate în sud.

Dar reversul medaliei este că în Londra te confrunţi cu cea mai aprigă competiţie pentru oportunităţile existente, aici regăsindu-se cea mai mare concentraţie de proaspeţi absolvenţi din UK. Iar celor ce reuşesc să găsescă aici un loc de muncă, este posibil ca viaţa de capitală să nu le priască. Un studiu recent realizat de Rightmove arată că oamenii din cartierele londoneze sunt cei mai puţin încântaţi de zona în care locuiesc.

Între timp, oraşe precum Manchester, Birmingham sau Edinburgh fac eforturi mari pentru a oferi o alternativă faţă de capitală şi de a deveni principalele centre de recrutare din UK. Chiar dacă marii angajatori de absolvenţi ca Pwc, Deloitte şi Ernst & Young au sediile principale în Londra, ei sunt foarte bine reprezentaţi şi în oraşe ca cele menţionate mai devreme.

Astfel, nordul Angliei reprezintă o alternativă perfectă pentru corporatiştii care nu gustă aglomeraţia orelor de vârf sau traiul exagerat de scump. Iar High Fliers, târgul anual de locuri de muncă pentru proaspeţii absolvenţi de facultate evidenţiază că jumătate din companiile care recrutează au sedii şi în Manchester sau Birmingham.

Steve Carter, consilier de carieră la University of Leeds, declară: „Am observat apariţia unei noi tendinţe în rândul absolvenţilor, care rămân să-și construiască parcursul profesional în oraşele în care studiază. Asta se întâmplă datorită mobilizării zonei de nord în această direcţie, care oferă din ce în ce mai multe posibilităţi pentru proaspeţii absolvenţi de facultate.”

Deşi Londra rămâne lider în ceea ce priveşte cantitatea disponibilă de oportunităţi pentru absolvenţi, totuşi există oraşe competitoare ce nu trebuie subestimate şi care pot oferi alternative forţei de muncă. Posturile în cadrul firmelor de top oferă un standard de viaţă mai ridicat şi costuri mai mici în oraşele mari de  provincie.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!