Care sunt mărcile auto preferate de hoții din România?

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 7 august 2015

masiniPână la jumătatea anului 2015, se înregistraseră peste 226 de furturi de autoturisme în România, conform site-ului politiaromana.ro. Cele mai furate mărci sunt şi cele mai populare pentru români, cu unele excepţii.

Cele mai furate mărci auto din România sunt, în general, şi cele mai populare printre clienţii români, topul celor mai furate 10 mărci fiind destul de similar celui cu cele mai vâdute mărci. Dar există şi excepţii, pentru că anumite mărci de volum sunt furate foarte rar, pe când anumite mărci premium sunt deosebit de căutate de către hoţii de maşini.

Atunci când cumperi o maşină, ar trebui să ţii cont de faptul că anumite mărci sunt evitate de hoţi. Printre ele, Citroen, Peugeot, Fiat – aici nu avem nicio surpriză, pentru că sunt evitate (pe drept, pe nedrept) şi de clienţi. Dar avem şi mărci precum Skoda, Kia, Hyundai în zona de volum, care nu sunt furate nici pe departe precum Volkswagen, Opel sau Ford. În zona premium avem Volvo, care este o maşină sigură şi din acest punct de vedere – nu e dorită de către hoţi.

Dimpotrivă, mărcile care au un rulaj foarte mare în România generează şi cele mai multe furturi, pentru că pot fi valorificate foarte rapid. Din acest motiv, atenţia atunci când cumperi o maşină din aceste mărci trebuie să fie sporită – nu vrei să dai banii pe o maşină furată, nu? De asemenea, nu valoarea contează foarte mult, proprietarii de Dacia 1300 fiind în continuare cei mai afectaţi dintre posesorii de Dacia, în timp ce la Volkswagen, dimpotrivă, cel mai furat model este Passat, iar nu Golf sau Polo, aşa cum ne-am aştepta. De asemenea, în mărcile premium se fură atât maşini foarte vechi, cât şi maşinile noi, fără să fie vreo tendinţă anume în această privinţă.

La majoritatea mărcilor străine, tendinţa este să fie furate maşinile de clasă medie, cu vechime mai mare, nu cele de clasă compactă sau mică (excepţia o face Renault, unde maşinile de clasă mică sunt cele mai furate), iar raportul este mai mare decât cel al maşinilor înmatriculate. Din acest motiv, trebuie să ai o atenţie sporită atunci când cumperi maşini rulate din clasa medie (Passat, Vectra, Seria 3, E Class, Audi A4 etc.), pentru că ele se fură cel mai des.

În fine, tendinţa rămâne aceeaşi, indiferent că avem topuri complete, anuale, sau incomplete, de-a lungul a câtorva luni. Sunt aceleaşi mărci care apar în top. Astfel, dacă în topul mărcilor auto furate din 2014 aveam următorul clasament (DRPCIV): Dacia – 456, Volkswagen – 156, Mercedes – 98, Opel – 97, BMW – 94, Renault – 79, Audi – 73.

În primele luni ale lui 2015, avem următoarea statistică, rezultată din autoturismele raportate drept furate pe site-ul politiaromana.ro (de reţinut că aici nu apar în timp real toate autoturismele furate din România, ci doar o parte dintre ele, dar ne putem face o idee în privinţa tendinţelor cu privire la maşinile furate):

  1. Dacia – 97;
  2. Volkswagen – 30;
  3. BMW – 19;
  4. Mercedes-Benz – 18;
  5. Opel – 17;
  6. Audi – 12;
  7. Ford – 9;
  8. Skoda – 8;
  9. Fiat – 8;
  10. Renault – 6.

Aşadar, când îţi vei cumpăra viitoarea maşină, ar fi bine să acorzi atenţie şi acestui top. Cu cât riscul furtului creşte, cu atât mai bine ar fi pentru tine să închei un CASCO pentru maşină, căci nu ştii niciodată când vei fi furat!

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!