Careul de asi

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 24 iulie 2011

Traim un moment extrem de complicat pentru economia statelor pe care le consideram de neclintit. Somaj si restructurari in SUA, colaps financiar in Grecia, perioada critica in Spania, Portugalia, Irlanda, datorie publica spectaculoasa in Italia si, cel mai grav fenomen, zdruncinarea monedei europene pana la limita la care unele state viseaza retragerea din zona euro.

Nici in Asia lucrurile nu stau mai grozav, cu incetinirea cresterii economice a Chinei si cu stagnarea economiei Japoniei. Pentru noi, romanii traitori in spatiul european, cea mai serioasa amenintare este dezintegrarea unitatii financiare europene. Fie ca privim fenomenul din UK, fie din Romania, el nu este deloc un spectacol de divertisment. Consecinta a crizei care a afectat, in masuri diferite, toate statele europene, pericolul asupra monedei euro nu este doar unul tehnic, explicabil printr-un sir de cauze financiare, ci mai ales unul de mentalitate. Pana la urma, analizele specialistilor ne dumiresc fara sa ne incurajeze. Cu cat vestile sunt mai alarmante, cu atat le socotim mai realiste si trecem in starea de spirit a celui mai aspru euro-scepticism. Vocile anti-europene cresc in intensitate pe masura ce criza financiara se prelungeste.

Este, aici, o problema de disciplina financiara, de politici coerente (nu tocmai in functiune in acest moment), dar mai ales de determinare. Exista, fara indoiala, un efort remarcabil la nivelul specialistilor in economie din structurile europene. Mai trebuie, insa, ca acest efort sa fie sustinut de un climat financiar care sa indice determinarea de a castiga batalia. Climatul financiar este o notiune destul de vaga, dar el reprezinta suma actiunilor Bancii Centrale Europene, a bancilor statelor occidentale (in special Germania), capabile sa sprijine relansarea pietei financiare europene. Dincolo de aritmetica bancara este nevoie, insa, de relansarea unui curent de opinie. Increderea in Uniunea Europeana este cea care poate constitui motorul viitoarelor operatiuni financiare si poate determina o aplicare mai disciplinata a reformelor necesare. Asta inseamna ca nu doar institutiile financiare au un rol important, ci si toate celelalte institutii, fie ele europene sau nationale. Dar, dincolo de miscarea adeseori greoaie a institutiilor, este un moment al liderilor. Miscarile haotice ale disperarii nu pot fi stavilite prin forta, ci prin carisma. Logica mecanismelor economice nu mai poate functiona, acum, fara acest element esential in momente de cumpana. Coerenta unui program propus de un lider sau un grup de lideri ai statelor europene poate impune un nou ritm al relansarii. Este vorba de imagine, de simbol, de incredere si de abilitate. Un careu de asi care ar fi timpul sa apara.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!