Carte scrisă de Ion Jinga în colecţia „100 de cărţi de ţinut minte despre Europa”

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 12 mai 2014

O carte scrisă de dr. Ion Jinga, ambasadorul României la Londra, figurează în topul celor mai importante 100 de cărţi despre Europa apărute în decursul unui secol, semnalează un comunicat al Biroului de Presă al ambasadei.

Volumul „Uniunea Europeană în căutarea viitorului. Studii europene”, semnat de ambasadorul Ion Jinga, se află printre titlurile incluse în colecţia „100 Books on Europe to remember”. Lucrarea a fost publicată în anul 2008, la Editura C.H. Beck din Bucureşti.

Colecţia de 100 de cărţi apărute într-un interval de timp de aproape un secol, pe tematica europeană a fost publicată de Parlamentul European în luna aprilie, în format online. Colecţia a fost numită „100 de cărţi de ţinut minte despre Europa” şi include volume considerate de către Parlamentul European reprezentative pentru ideea europeană. Cărţile selectate sunt scrise sau traduse într-un număr de 13 limbi, din cele 24 limbi oficiale actuale ale UE.

Printre autori sunt nume celebre în istoria construcţiei europene: Robert Schuman, Jean Monnet, Paul-Henri Spaak, Konrad Adenauer, Charles de Gaulle, Helmuth Kohl, Hans-Dietrich Genscher, Helmuth Schmidt, Altiero Spinelli, Aristide Briand, Willy Brandt, Vaclav Havel, Jacques Delors, Margaret Thatcher, Romano Prodi.

În cuvântul introductiv la colecţie, preşedintele PE, Martin Schulz, afirma că: „Parlamentul European a încercat să facă o selecţie cuprinzătoare de lucrări academice, intelectuale şi politice privind ideea europeană şi dezvoltarea procesului de integrare europeană, ţinând cont de spectrul vast, geografic, lingvistic şi intelectual, al ideilor. Istoria integrării europene se bazează pe reconcilierea post-război şi a arătat că este posibil să lucrăm împreună dincolo de graniţele fizice, culturale sau lingvistice, economice sau politice, pentru a crea un viitor mai bun pentru toţi cetăţenii europeni. Sper ca aceste 100 de cărţi să fie o sursă de inspiraţie în găsirea unor soluţii pentru provocările actuale ale UE.”

 O prezentare succintă a cărţii ambasadorului Ion Jinga, în limbile germană, engleză, franceză şi română, poate fi găsită la adresa:  http://www.europarl.europa.eu/100books/en/detail.html?id=44.

Textul integral al volumului „Uniunea Europeană în căutarea viitorului. Studii europene” este accesibil la adresa:

http://www.europarl.europa.eu/100books/file/RO-L-B-0044-Uniunea-Europeana-in-cautarea.pdf.

Colecţia „100 books on Europe to remember” poate fi accesată la: http://www.europarl.europa.eu/100books/en/index.html.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!