Cartea saptamanii: „Meditatii”

Articol publicat in sectiunea Cartea săptămânii pe data 14 decembrie 2009

Papa Ioan Paul al II-lea a fost, indiscutabil, una dintre cele mai marcante personalităţi din Europa secolului XX. Martor al tragediilor nazismului, al celui de-al Doilea Război Mondial şi al comunismului, la a cărui cădere a avut un rol determinant, Carol Wojtyla a îmbinat harul unui mare părinte cu enciclopedismul unui intelectual umanist de calibru, dar şi cu o carismă specială, care l-a transformat într-unul dintre cei mai îndrăgiţi suverani pontifi din istorie.

„Memorie şi identitate”, volum apărut în limba română la Editura RAO, este ultima carte a papei Ioan Paul al II-lea, publicată în limba italiană în 2005, anul morţii sale. În acest volum structurat sub formă de întrebări şi răspunsuri, fostul suveran pontif îşi exprimă gândurile în legătură cu o serie de aspecte ale contemporaneităţii, precum prezenţa răului în lume, întruchipată de regimurile totalitare, relaţia libertate-responsabilitate în societăţile postcomuniste, democraţie, raportul patrie-naţiune-stat sau cel dintre Polonia, Europa şi Biserică.

Spre deosebire de majoritatea istoricilor şi a gânditorilor de idei, judecăţile papei au o perspectivă diferită, fiind una religioasă. De aceea, pentru papa Ioan Paul al II-lea, istoria civilizaţiei reprezintă o neîntreruptă confruntare între bine şi rău, cu perioade diferite de dominaţie din partea uneia saul alteia dintre cele două forţe. Carol Wojtyla face permanent apel la tradiţia creştină şi la iubirea faţă de Dumnezeu şi Hristos, esenţiale în înţelegerea trecutului, prezentului şi viitorului, recursul la memorie contribuind la crearea unei identităţi solide.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!