Cartea saptamanii: Despre suferinta

Articol publicat in sectiunea Cartea săptămânii pe data 10 ianuarie 2010

Ce ii impinge pe marii reporteri sa mearga in cele mai periculoase locuri de pe Pamant, sa vorbeasca cu cei mai nenorociti oameni, sa-si riste viata? De unde vine aceasta curiozitate sau nebunie?

Raspunsurile sunt atat de diverse pe cat de diferiti sunt jurnalistii care fac astfel de reportaje. Dincolo de asta, exista insa acel „ceva” care ii transforma profund pe acesti cronicari ai suferintelor umane, astfel incat „calatoriile in infern” devin datorie.

Tvrtko Vujity, un tanar jurnalist si autor de documentare din Ungaria, este unul din acesti mari reporteri, pentru care realitatile crude si dureroase ale lumii in care traim trebuie sa fie cunoscute. „Calatorii in infern” (Curtea Veche, 2009) este prima carte tradusa in limba romana a unui autor celebru in special in tara sa, dar si in strainatate. De la infernul Cernobalului pana la teroarea „Raiului Comunist” din trista Coree de Nord, de la cea mai mare leprozerie din lume (locul oamenilor fara fata), situata in Etiopia, pana la copiii din Pakistan care mananca din gunoaie, trecand prin desertul Saharei, Vujity s-a aflat tocmai in acele locuri extreme in care nimeni nu vrea sa merga, filmand si scriind despre martirii care sufera in tacere in acesta lume nedreapta.

Desi te lovesc prin duritatea realitatii infatisate, reportajele jurnalistului maghiar sunt marturiile indispensabile ale infernului care se ascunde in spatele societatii prospere in care pare ca ne simtim confortabil.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!