Cartele telefonice pre-pay, cu buletinul

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 21 aprilie 2014

tel1_1

Persoanele care deţin o cartelă pre-pay vor fi obligate să se înregistreze la operatorul de telefonie cu un act de identitate, sub sancţiunea sistării serviciului. Cei care doresc să cumpere o astfel de cartelă vor trebui, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartela.

Regula va fi aplicată şi în cazul firmelor, care vor trebui să prezinte documentele de constituire a societăţii, informează Mediafax. Noile reguli au fost aprobate de Guvern prin proiect de lege şi vor fi aplicate după ce Parlamentul adoptă actul normativ. Deţinătorii actuali de cartele vor avea la dispoziţie un interval de şase luni de la data intrării în vigoare pentru a se înregistra.

„În ultima şedinţă a CSAT (Consiliul Suprem de Apărare al Ţării), s-a luat decizia de a promova urgent un act normativ pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Este vorba de obligaţia deţinătorilor de cartele pre-pay de a le înregistra, de a depune un act de identitate şi, de asemenea, obligaţii pentru furnizorii de telefonie mobilă”, a anunţat ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul unei şedinţe de guvern.

El a precizat că, într-un interval de şase luni de la momentul intrării în vigoare a legii, toţi deţinătorii de cartele pre-pay vor fi obligaţi să depună un document de identitate pentru a se înregistra. Dacă nu vor face acest lucru, operatorul de telefonie mobilă va sista furnizarea serviciului până când deţinătorul cartelei va înregistra cartelele pe baza unui act de identitate. Furnizorii de servicii vor avea obligaţia de a-i informa şi a-i notifica pe toţi utilizatorii de cartele pre-pay despre această obligaţie.

În acelaşi timp, din momentul intrării în vigoare a legii, toate persoanele care vor dori să achiziţioneze cartele pre-pay vor avea obligaţia de a depune un document de identitate, acest lucru fiind valabil şi pentru persoanele juridice, care trebuie să prezinte documentele de constituire a societăţii.

 

În vigoare din 2015

„Prezenta lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2015”, se mai arată în documentul aprobat de Guvern.

Premierul Victor Ponta a declarat că proiectul de lege care introduce obligativitatea înregistrării identităţii pentru folosirea acestor cartele este conform practicii europene. El a precizat că o persoană va putea înregistra mai multe numere de telefon pe baza documentului de identitate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!