Cărţi noi de identitate

Articol publicat in sectiunea Social pe data 31 martie 2014

Românii vor putea avea de la 1 aprilie cărţi noi de identitate, ce vor fi prevăzute cu cipuri pe care vor fi stocate mai multe informaţii. Noutatea cărţilor de identitatea biometrice constă în inscripţionarea unor informaţii pe cip-ul încorporat: prenumele părinţilor şi date precum imaginea facială şi amprentele a două degete, potrivit Digi24. De asemenea, buletinele electronice vor cuprinde şi detalii în legătură cu starea de sănătate, inclusiv diagnosticele medicale.

Documentele vor include şi informaţii de pe cardul de sănătate: codul unic de identificare în sistemul de asigurări de sănătate şi numărul cardului de asigurat. Plus date vitale: diagnostice medicale cu risc mare, grupa sanguină şi RH-ul, acceptul pentru prelevarea de organe după deces.

Pe cartea de identitate apar ca şi până acum datele clasice: numele şi prenumele, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, semnătura, fotografia, codul numeric personal şi adresa. Prin elementele de securizare, autorităţile spun că noile buletine vor fi imposibil de falsificat. Pentru că acest tip de document a stârnit nemulţumirea unora, inclusiv a preoţilor, autorităţile vor emite şi cărţi de identitate clasice, pentru cei care nu doresc să aibă carte de identitate biometrică.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!