Cărţi româneşti, acum la Librăria Europeană din Londra

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Cultură pe data 15 aprilie 2014

Londra_Carti Romanesti la Libraria Europeana1

Cărţi româneşti pe rafturi englezeşti. De la cei mai mari clasici români până la cele mai bune romane ale momentului, de la dicţionare şi manuale până la cărţi pentru copii şi poezii. Toate în limba română! Acestea, dar şi multe altele le puteţi găsi, răsfoi şi cumpăra de la Librăria Europeană din Londra (5 Warwick Street), unde a fost lansată secţiunea românească. Acesta este primul punct de vânzare a cărţii româneşti în original din Marea Britanie şi a fost deschis la iniţiativa şi cu sprijinul Institutului Cultural Român.

 

„Maitreyi” şi „Ion” se vând la Londra

Librăria Europeană, unde se găseşte standul românesc cu cărţi celebre – Maitreyi sau Huliganii ale lui Mircea Eliade, Ion sau Nuvele ale lui Liviu Rebreanu, dar şi multe altele – , este situată în inima Londrei, în vecinătatea celebrei Piccadilly Circus. Colţul românesc, care completează colecţiile în franceză, italiană, germană, spaniolă şi portugheză ale librăriei, cuprinde cărţile marilor clasici şi ale autorilor interbelici, dar şi cele mai vândute titluri din literatura contemporană, cărţi de poezie, cărţi pentru copii, albume de artă, instrumente filologice şi de învăţare a limbii române, precum şi audiobooks şi CD-uri. Cele peste 150 de titluri de pe „rafturile româneşti” provin de la Editura ICR, dar şi, mai ales, de la cele mai cunoscute edituri din România.

Acest fond este completat cu o colecţie mult mai mare accesibilă spre vânzare on-line, la adresa www.romanianbookshop.co.uk, creată, de asemenea, cu această ocazie şi operată de European Schoolbooks, compania care deţine Librăria Europeană şi unul dintre cei mai mari distribuitori de carte în original din Marea Britanie.

——————————————

„Este un lucru foarte important faptul că într-un mare oraş care nu se află în România se deschide un stand de carte românească, în limba română, şi fireşte, un site, unde amatorii pot consulta catalogul şi astfel îşi pot comanda cărţi. Sunt peste 150 de cărţi, dar este un început. Probabil vor fi mult mai multe pe măsură ce vor fi înfrânte câteva obstacole birocratice, mai ales pe partea românească, pentru că încă nu sunt cărţi de la Editura Humanitas, cea mai mare editură din România. Există tot felul de cărţi: literatură, literatură contemporană, cărţi pentru copii, inclusiv traduceri ale unor cărţi din literatura lumii în limba română. Este un început bun şi cred că totul va bine pe parcurs.”

Profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România

——————————————

 

TVA-ul ameninţă cărţile

Din păcate, şi în lumea cărţilor sunt probleme, iar duşmanul acestora, TVA-ul, este pe cale să le condamne să rămână pe rafturi. Profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat pentru Diaspora Românească temerea sa în ceea ce priveşte noua lege.

„Lucrul cel mai neplăcut este faptul că, din păcate, începând cu 1 ianuarie anul viitor, va intra în vigoare, foarte probabil, o nouă lege a TVA-ului… şi atunci va fi o problemă, pentru că ea îi va favoriza pe cei care comercializează carte şi se găsesc în ţări unde impozitele sunt mici. De exemplu, în Luxemburg, unde o persoană poate cumpăra o carte cu un TVA de 3%, în timp ce în Londra TVA-ul este de 20%. După părerea mea, va fi o catastrofă. Nu este problema mea, dar cred că este o măsură aberantă… este o condamnare a comerţului de carte”, spune profesorul Nicolae Manolescu.

 

Pagini pentru români… şi nu numai

Cărţile româneşti care se găsesc la standul destinat ţării noastre se adresează în primul rând diasporei din Londra, dar şi, prin intermediul componentei on-line, din întreaga Mare Britanie şi Statele Unite ale Americii. În acelaşi timp, ele sunt puse la îndemâna tuturor străinilor interesaţi de România şi de cultura română, care ne învaţă limba sau care pot citi deja în româneşte.

——————————————

„Am fost surprins de numărul foarte mare de români care s-au interesat şi au cumpărat cărţi. Enorm de multă lume. Au fost prezenţi şi englezi. M-am mirat, pentru că au mai fost astfel de întâlniri şi astfel de evenimente, dar la care nu au participat atât de mulţi oameni. Urmează să se lărgească aria, să se semneze cât mai multe contracte cu cât mai multe edituri din ţară şi să înceapă să funcţioneze site-ul pentru consultarea cataloagelor, dar şi pentru eventuale comenzi.”

Profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România

——————————————

 

Citim în limba română

Londra_Carti Romanesti la Libraria Europeana2

Românii prezenţi la acest eveniment s-au arătat de-a dreptul încântaţi de „colţul cu cărţi româneşti” din inima Londrei. Ei spun că era necesară o astfel de iniţiativă, astfel că nu puţini au fost cei care au plecat acasă cu câte două sau chiar trei cărţi.

——————————————

„Este o idee nemaipomenită. Eu, de exemplu, mi-am adus aici multe cărţi din România. Îmi place să am cărţi în casă. În copilărie şi adolescenţă am strâns foarte multe cărţi. Unele dintre cele pe care le-am lăsat în România le-am găsit acum, aici. Cum sunt cele scrise de Eliade sau de Rebreanu.”

Una dintre româncele prezente la deschiderea secţiunii româneşti

 

„M-am uitat la câteva titluri. Unele foarte cunoscute, altele mai puţin cunoscute. Toate sunt interesante. O să verific şi site-ul şi cu siguranţă, voi comanda câteva.”

Român prezent la deschiderea secțiunii românești

 

„M-am bucurat când am văzut cărţile pentru copii. Acum nu mai este nevoie să le aducem de acasă sau îi rugăm pe părinţi să ni le trimită. Am luat două cărţi de poveşti. Mi se pare un lucru extraordinar…”

O româncă

——————————————

Secţiunea românească de la European Bookshop este rezultatul excelentei colaborări dintre ICR Londra şi distribuitorul European Schoolbooks Ltd, care gestionează librăria, şi al unor pregătiri de durată. Proiectul reprezintă o premieră absolută în reţeaua ICR, având ca rezultat o altă premieră absolută: înfiinţarea primului punct de vânzare de cărţi în limba română din afara graniţelor ţării. Secţiunea românească de la European Bookshop a fost deschisă pe 10 aprilie de către profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, ES dr. Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit, Frank Preiss, directorul general al European Schoolbooks, şi Dorian Branea, directorul Institutului Cultural Român din Londra.

 

——————————————

Lectura, prin ochii lui Nicolae Manolescu

 

„Lectura este privită diferit şi acest lucru mă face să cred că noi citim în două feluri opuse. De exemplu când citim pe internet, pe tabletă sau pe alte suporturi moderne… avem o lectură rapidă care seamănă cu felul în care mănâncă un animal bine cunoscut, şi anume câinele. Acesta aruncă mâncarea direct în stomac… nu o mestecă, ci o înghite. Aceasta este lectura pe mijloacele moderne… înghiţim cărţile, înghiţim textele fără să le mestecăm. La polul opus, avem o reptilă… şarpele Boa. Toată lumea ştie cum îşi înghite prada… încet-încet, cu grijă… După care se odihneşte. Hrana rămâne acolo şi pe timpul somnului… se digeră şi în timp ce doarme şi în timp ce stă la soare. Acum cine este mai câştigat? Câinele, care este mereu nemâncat, sau şarpele Boa? Eu prefer să fiu un şarpe Boa şi nu un câine…”

Profesorul Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România

——————————————

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!