CAS scade la 1 octombrie, fără acordul FMI

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 iunie 2014

Guvernul nu a reuşit să convingă misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România că poate acoperi golul de venituri rezultat în 2015 din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, estimat la aproximativ 5 miliarde de lei, în condiţiile în care deficitul bugetar trebuie să scadă de la 2,2% la 1,4% din PIB, au declarat surse guvernamentale.

Premierul Victor Ponta a declarat că de la 1 octombrie contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu 5 puncte procentuale, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar. Şeful Executivului a precizat că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

„Considerăm că reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicată chiar de anul acesta şi putem să ne permitem acest lucru. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului şi având încasări suplimentare şi cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Guvernul s-a angajat să reducă deficitul bugetar de la 2,2% din PIB în acest an la 1,4% în 2015, nivel proiectat şi pentru 2016, pentru ca în 2017 indicatorul să coboare la 1,3% din PIB.

Chestiuni nerezolvate cu FMI

Sursele guvernamentale au declarat pentru Mediafax că opoziţia FMI privind reducerea CAS a fost alimentată inclusiv de cheltuielile mai mari pentru apărare prevăzute pentru anul viitor. FMI a transmis că discuţiile cu autorităţile române vor continua de la sediul instituţiei din Washington, notând că au rămas unele chestiuni nerezolvate şi fără să precizeze când o misiune a Fondului ar putea reveni la Bucureşti.

Echipe ale FMI şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 2-12 iunie pentru discuţii privind a treia evaluare în cadrul acordului stand-by al FMI cu România şi pentru prima evaluare a programului preventiv pentru balanţa de plăţi cu Uniunea Europeană.

Critici din partea opoziţiei

Reducerea temporară a CAS este o „electorată” pentru mediul de afaceri, iar Victor Ponta „demonstrează tuturor că singurul model economic pe care îl utilizează este câştigul electoral”, a declarat preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis. El susţine că, faptul că „FMI nu a fost de acord cu reducerea CAS, demonstrează că Guvernul nu şi-a făcut temele, aşa cum a anunţat în Memorandumul semnat în februarie 2014”.

Prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu a afirmat la rândul său că reducerea CAS este „necesară”, dar fără măsuri care să o susţină este dovadă de „iresponsabilitate şi incompetenţă maximă, ingredientele de bază ale guvernării PSD”.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!