Căsătorii de convenienţă cu românce

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 14 noiembrie 2014

miri47_1

Numeroşi bărbaţi din Nigeria, Bangladesh, Albania, Sudan sau Republica Moldova negociază cu femei din România căsătorii de convenienţă, pentru care plătesc între 300 şi 500 de euro, pentru ca astfel să ajungă, fără viză, în ţări ale Uniunii Europene.

Datele Inspectoratului General pentru Imigrări (IGI) arată că, în primele zece luni ale anului trecut, au fost depistate 37 de căsătorii de convenienţă, cele mai multe în Bucureşti şi în judeţele Dolj, Cluj, Prahova şi Iaşi.

Potrivit Mediafax, străinii care s-au căsătorit cu persoane din România, pentru a putea astfel să ajungă fără viză în Uniunea Europeană, provin din Nigeria, Egipt, Bangladesh, Turcia, Sudan, Republica Dominicană, Pakistan, Iordania, Maroc, Liban, Ghana, Camerun, Tunisia, Ucraina, Republica Moldova şi Albania.

În majoritatea cazurilor, străinii au luat legătura cu româncele prin intermediul site-urilor de socializare. Tot acolo au negociat şi preţul, de cele mai multe ori fiind vorba despre sume cuprinse între 300 şi 500 de euro.

În cele mai multe situaţii, este vorba despre bărbaţi care caută căsătorii de convenienţă în România. Aceştia pleacă apoi în ţări din Uniunea Europeană, unde îşi caută de lucru la negru.

Pentru a preveni astfel de situaţii, căsătoriile dintre cetăţeni români şi străini care nu provin din ţări ale Uniunii Europene sunt verificate de ofiţerii IGI, cu ajutorul unui ghid realizat cu sprijinul unei echipe de experţi olandezi.

Poliţiştii cercetează dacă cei doi soţi locuiesc împreună, dacă s-au cunoscut înaintea căsătoriei, dacă vorbesc o limbă pe care o înţeleg amândoi, dacă vreunul dintre soţi a mai fost vreodată implicat într-o căsătorie de convenienţă, dacă cei doi cunosc date personale legate de partener şi dacă acea căsătorie a fost condiţionată de plata unei sume de bani între soţi, cu excepţia sumelor primite cu titlu de dotă.

Dacă poliţiştii stabilesc că nu este vorba despre o căsătorie de convenienţă, cetăţeanului străin i se acordă drept de şedere de până la cinci ani pe teritoriul României şi o carte de rezidenţă temporară, care îi permite să călătorească fără viză în spaţiul Uniunii Europene, însoţit de soţ sau soţie.

În caz contrar, cetăţeanului străin îi este refuzată prelungirea dreptului de şedere, iar pe numele său este emisă, potrivit legii, o decizie de returnare, acesta având obligaţia să părăsească România în termen de 30 de zile.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!