Căsătoriile romilor sub 16 ani, interzise

Articol publicat in sectiunea Social pe data 7 aprilie 2014

Autointitulatul rege internaţional al romilor, Dorin Cioabă, a anunţat că Staborul de la Sibiu a decis ca în familiile de romi copiii să se poată căsători doar de la 16 ani, nu mai devreme, cum se practica până acum, informează Mediafax. Cei care vor încălca decizia riscă să fie excluşi din comunitate.

„Timpul ne duce spre o lume mai modernă. Noi nu putem să rămânem în urmă, aşa că am decis: căsătoriile să se facă de la 16 ani, să putem merge cu copiii la cununiile oficiale, la Primărie. Trebuie să lăsăm copiii să meargă la şcoală”, a spus Dorin Cioabă. Potrivit acestuia, logodna între copii cu vârste sub 16 ani va fi permisă în continuare, ocazie cu care vor putea fi organizate petreceri, fără, însă, a se purta haine de nuntă, respectiv rochie de mireasă, şi fără a se strânge dar. Potrivit lui Cioabă, căsătoria copiilor cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani se va putea face cu acordul părinţilor, aşa cum, de altfel, prevede legislaţia românească.

Dorin Cioabă a anunţat şi că aceia care încalcă această prevedere vor fi sancţionaţi prin excluderea din comunitate, fiind sesizate şi autorităţile cu privire la încălcarea legii. Cioabă a susţinut că Staborul de la Sibiu va înfiinţa o comisie din care vor face parte persoane recunoscute din comunitate, ce vor veghea la respectarea acestei decizii.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!