Căsătoriile umaniste, cot la cot cu ceremoniile religioase

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 22 iunie 2015

uk_casatorie umanista

La zece ani după legalizarea ceremoniilor nereligioase a căsătoriilor în Scoţia, 20.000 de cupluri au ales să-şi lege astfel destinele.

Prima ceremonie de căsătorie umanistă a avut loc în iunie 2005. În total, în acel an s-au înregistrat doar 100 de asemenea căsătorii. Acum, Societatea Umanistă Scoţiană (SUS) prevede că totalul pentru anul în curs va fi de 4.000 de ceremonii şi că va depăşi pentru prima oară numărul de căsătorii înregistrat de Biserica Scoţiană.

Cele mai recente statistici din Scoţia arată că din cele 13.523 de ceremonii religioase în 2013, 4.616 au fost oficiate de către Biserica Scoţiană, în timp ce SUS a oficiat 3.185 de ceremonii. Biserica Catolică a înregistrat în acel an doar 1.582 de căsătorii, fiind depăşită ca popularitate de către SUS încă din 2010.

Anul acesta, SUS a oficiat şi prima căsătorie din Scoţia între persoane de acelaşi sex, imediat după ce aceste căsătorii au fost legalizate.

Deocamdată, doar Scoţia permite în cadrul UK oficierea căsătoriilor umaniste, iar în lume doar Australia, Canada, Noua Zeelandă, Norvegia, Irlanda şi unele state de SUA mai acceptă căsătoriile nereligioase.

În Anglia şi Ţara Galilor, se discută în momentul de faţă dacă legislaţia căsătoriilor va fi modificată pentru a include şi legalizarea căsătoriilor umaniste. De fapt, în cele două ţări se oficiază şi astăzi căsătorii umaniste, doar că ele nu sunt recunoscute, iar cuplurile trebuie să urmeze în continuare şi ruta obişnuită pentru a dobândi legitimitatea căsătoriei.

Există şi înmormântări umaniste.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!