Case gratuite în Sicilia… dar cu o condiție!

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 3 iulie 2015

siciliaO locuință este, prin tradiție, visul oricărui român care plătește chirie. La fel se întâmplă și în alte state ale Europei. Într-o parte a Italiei, primăria a decis să dea locuințe gratis oricui dorește, inclusiv străinilor. Doritorii trebuie să îndeplinească, însă, o singură condiție.

În condițiile unei migrații excesive începute la finalul secolului al XIX-lea în Gangi, un sat de munte din Sicilia, primarul a decis să dea câte o casă oricui face o solicitare în acest sens. Singura condiție este ca, în decurs de patru ani, noul proprietar să restaureze casa.

Costurile pentru reparații sunt uriașe în contextul în care locuințele, care datează din secolul al XIII-lea, sunt extrem de dărăpănate. Multe dintre ele au fost abandonate în urmă cu câteva generații, în 1890, când sicilienii au emigrat în Statele Unite. Migrația a continuat și în secolul XX. Peste 1.700 de locuitori din Gangi s-au stabilit la New York între anii 1892-1924 în căutarea visului american. Începând din anii 1930-1940, Argentina a devenit destinația preferată a sicilienilor. Dacă în 1950, Gangi avea 16.000 de locuitori, în prezent, populația este în număr de 7.000.

În ciuda costurilor ridicate pentru repararea locuințelor, inițiativa primarului pare să aibă succes. Peste 100 de locuințe au fost date, cei mai mulți dintre noii proprietari fiind chiar sicilieni în căutare de locuințe liniștite pentru weekend.

„Noi nu vrem noi locuitori doar pentru că au bani. Noi vrem să știm ce intenționează să facă cu aceste case”, afirmă Giuseppe Ferrarello, primarul din Gangi. Potrivit acestuia, sunt încurajați cei care vor să dezvolte o activitate economică.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!