Case tot mai scumpe, „mortgage”-uri tot mai puţine

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 12 mai 2014

Numărul creditelor ipotecare aprobate pentru a fi acordate solicitanţilor din Marea Britanie a scăzut în luna martie, conform ultimelor date raportate de banca naţională a Regatului Unit Bank of England.

Puţin peste 167.000 de astfel de împrumuturi au fost acordate în prima lună a primăverii acestui an, potrivit ediţiei online a BBC News din 1 mai. Cifra este mai mică cu peste 2.000 decât în februarie, când erau aprobate 69.592 de credite ipotecare („mortgage”) la nivelul întregii ţări.

Nivelul actual de acordare de „mortgage” se află doar la jumătatea celui care se înregistra în urmă cu 10 ani, când circa 133.000 de persoane îşi cumpărau lunar case cu bani primiţi de la creditori.

Analiştii cred că aceste ultime raportări ale băncii centrale vin în sprijinul celor care au susţinut în ultimul timp că Marea Britanie nu traversează o nouă criză a creditelor ipotecare. Ei recunosc, totuşi, că preţul de vânzare al caselor a crescut în ultimul timp, ajungând la cea mai înaltă valoare medie consemnată în ultimii şapte ani.

„Este foarte probabil ca această diminuare a cifrei creditelor ipotecare acordate lunar să se datoreze condiţiilor mai stricte impuse de funcţionarii bancari solicitanţilor de împrumuturi”, a apreciat Howard Archer, economist şef în cadrul concernului internaţional de analize economice şi financiare IHS Global Insight, citat de BBC News.

Alţi observatori ai evoluţiei pieței imobiliare susţin că numărul scăzut de „mortgage”-uri acordate se datorează lipsei unei oferte îndestulătoare de locuinţe noi construite la nivelul Marii Britanii.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!