România: A câştigat lupta cu banca

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 30 ianuarie 2015

Tribunalul Buzău a decis ca un român să plătească ratele pentru acoperirea unui credit în franci elveţieni la cursul de schimb de la data contractării creditului, respingând, însă, cererea acestuia privind plata în lei. Decizia instanţei poate fi atacată cu apel.

Buzoianul a acţionat în instanţă sucursala Piraeus Bank la care are un credit în franci elveţieni din martie 2007, pentru constatarea caracterului abuziv al unei clauze contractuale, informează Mediafax.

Tribunalul Buzău a decis, pe 16 ianuarie, că acea clauză are un caracter abuziv şi că fiecare rată datorată de reclamant ar trebui să fie plătită la cursul CHF/LEU valabil la data încheierii contractului de credit, respectiv în 28 martie 2007, începând cu data scadenţei primei rate şi până la finalizarea raporturilor contractuale dintre părţi.

Pe de altă parte, instanţa a respins ca neîntemeiate capetele de cerere privind plata ratelor în moneda naţională şi constatarea caracterului abuziv al clauzei privind comisionul de administrare din contractul de credit. Banca mai este obligată să plătească reclamantului 1.500 lei cheltuieli de judecată.

 

Hărţuit

Bărbatul, pe nume Ovidiu Olteanu, spune că a apelat la instanţă în 2014 întrucât nu a mai rezistat să fie hărţuit de bancă, ajungându-se în situaţia în care îi erau sunaţi şi vecinii, potrivit Mediafax.

În 2007, Ovidiu Olteanu a contractat la Pireus Bank un credit de nevoi personale în valoare de 112.000 de franci elveţieni, scadent în anul 2025. La momentul la care a luat creditul, buzoianul avea venituri destul de mari, fiind proprietarul unei firme, însă a urmat criza economică, veniturile i-au scăzut, iar când valoarea francului a început să crească, s-a văzut în incapacitatea de a plăti lunar ratele la bancă. El spune că în aprilie 2014 a decis să dea în judecată banca, în condiţiile în care era hărţuit continuu, fiind sunat şi pentru întârzieri de câteva zile. Bărbatul mai spune că angajaţii băncii ajunseseră să îi sune vecinii, care îl opreau pe scara imobilului şi îi spuneau că va fi evacuat, dacă nu îşi va achita ratele la bancă.

Avocata Elena Pavel, care l-a reprezentat în instanţă pe bărbat, spune că mai are cel puţin 20 de astfel de procese înregistrate atât la Tribunalul Buzău, cât şi la Tribunalul Bucureşti. Cursul francului elveţian a atins niveluri record recent, ca urmare a eliminării plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!