Câștigurile din jocuri de noroc, impozitate progresiv

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 9 ianuarie 2015

Guvernul elimină pragul neimpozabil de 600 de lei pentru câştigurile din jocuri de noroc. În plus, introduce taxarea progresivă în trei trepte, de 1%, 16% şi 25% în funcţie de nivelul veniturilor, cotă aplicată la toate sumele încasate.

Până în prezent, veniturile din jocuri de noroc au fost impuse, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 25% aplicată asupra venitului net, calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de la acelaşi organizator sau plătitor.

Noul sistem a fost introdus la sfârșitul anului trecut de Guvern prin ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Codului Fiscal şi nu mai prevede excepţii de la impozitare pentru sume mai mici obţinute din jocuri de noroc.

Acum, Guvernul a decis ca veniturile din jocurile de noroc să fie impozitate, tot prin reţinere la sursă, cu o cotă de 1% aplicată asupra tuturor sumelor încasate de un participant de la un organizator de jocuri de noroc. Impozitarea va urca la 16% dacă veniturile din jocuri de noroc depăşesc echivalentul a 15.000 euro şi la 25% dacă veniturile depăşesc echivalentul a 100.000 euro.

În acelaşi timp, dacă până în prezent era stabilit că nu sunt impozabile veniturile obţinute din premii şi din jocuri de noroc, în bani şi/sau în natură, sub valoarea sumei neimpozabile stabilită în sumă de 600 lei, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu şi pentru câştigurile din jocuri de noroc, de la acelaşi organizator sau plătitor într-o singură zi, noul sistem exceptează de la impozitare doar veniturile obţinute din premii aflate sub această valoare de 600 lei, nu şi pe cele rezultate din jocuri de noroc.

Mai mult, nu vor fi impozabile la sursă veniturile realizate de către persoanele fizice ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanţă (on-line), slot-machine, lozuri şi festivaluri de poker. Astfel, aceste persoane vor fi obligate să depună la administraţia fiscală o declaraţie privind venitul realizat, pentru fiecare an fiscal, statul urmând să stabilească impozitul datorat.

Organizatorul de jocuri de noroc va fi obligat să păstreze o evidenţă nominală a persoanelor fizice care au obţinut venituri din jocuri de noroc mai mari de 15.000 euro şi să le declare statului.

Taxele de licență, majorate

Taxele de licenţă la jocuri de noroc şi garanţiile pentru evitarea neplăţii obligaţiilor bugetare au fost majorate, în unele cazuri, prin raportare la euro; Guvernul operează cea mai mare creştere pentru aparatele slot-machine şi impune şi o taxă de viciu pentru acestea.
Creşterea taxelor a fost decisă de Guvern cu argumentul că taxarea este nemodificată din 2009 şi sunt necesare „surse de finanţare pentru dezvoltarea economică”.

Fundație contra dependenței

Totodată, organizatorii jocurilor de noroc vor fi obligaţi să verse între 1.000 şi 5.000 euro anual în contul unei fundaţii care va derula activităţi şi programe de protecţie a tinerilor împotriva acestui tip de jocuri, precum şi pentru prevenirea şi tratamentul dependenţei faţă de jocurile de noroc.

Fundaţia va fi una nou înfiinţată, din care vor face parte, la cerere, membrii Consiliului Consultativ de pe lângă Oficiul Naţional al Jocurilor de Noroc (ONJN), a decis Guvernul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!