Cât câștigă actorii în România?

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 29 mai 2014

Valentin Uritescu, Mitica Popescu, Vladimir Gaitan

E greu de înțeles de ce unii actori celebri de la noi din țară reușesc să câștige bani frumoși din spectacole, în vreme ce alții, la fel de faimoși, abia reușesc să-și achite datoriile. Se pare că secretul stă în teatrul la care sunt angajați. Iată câteva exemple de actori și banii din care trăiesc.

1.200 de lei pe spectacol

Ziarul Ring a publicat un interviu cu Valentin Uritescu. Actorul a dezvăluit faptul că, pe vremea când colabora cu Teatrul Național București, a câștigat mulți bani, însă acum „sume astronomice” se duc în buzunarele directorului Ion Caramitru și ale lui Horațiu Mălăele.

„Mă pensionasem și eram colaborator când a venit Caramitru director. Aveam pensie 700 de lei și pentru fiecare spectacol luam 700 de lei. Aveam 20 de spectacole pe lună și câștigam mulți bani. Beligan, Gigi Dinică, Marin Moraru luau câte 1.200 de lei pe spectacol. Grigore Gonta câștigase peste un miliard de lei vechi (100.000 de lei – n.r.). Dar Caramitru a scos toate cele șapte piese în care aveam roluri importante”, a povestit Uritescu, potrivit ziarulring.ro.

Actorul îi acuză pe cei doi mari actori, Ion Caramitru și Horațiu Mălăele, că obțin o mulțime de bani de la teatrul de stat. „Acum, Caramitru face exact ce au făcut Gonta și cu ceilalți pe vremuri. Joacă numai el cu Mălăele și umflă niște bani…!”, a declarat Uritescu. „Nu știu ce înseamnă pentru Valentin Uritescu sume astronomice. Nu mă interesează subiectul, treaba lui ce spune!”, a comentat Horațiu Mălăele.

Mitică Popescu trăiește din pensia de 1.100 de lei

Însă în vreme ce Mălăele și Caramitru sunt pe val, alți actori la fel de bine cotați abia reușesc să supraviețuiască. 1.100 de lei încasează lunar pensie Mitică Popescu după aproape șase decenii închinate teatrului, cinematografiei și televiziunii. Colaborarea cu televiziunea publică îi mai aduce 600 de lei la buget, însă actorul nu se plânge.

Nici actorul Vladimir Găitan nu o duce mai bine. „Asist la o tabloidizare a meseriei de actor. Regret că m-am întors în teatru. Am ieșit cu o pensie mizerabilă, de 1.300 de lei. Între timp mi-a fost mărită la 1.500. Mi-ar mai trebui o pensie ca să îmi pot acoperi cheltuielile pe medicamente”, a declarat Vladimir Găitan pentru acasatv.ro.

Gyuri Pascu este de părere că așa se întâmplă într-o societate capitalistă: „Nu toți actorii sunt plătiți prost, la fel cum nu toți cântăreții sau televiziștii sunt plătiți gras.”

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!