Cât cheltuiesc românii pentru Crăciun şi Revelion

Articol publicat in sectiunea Social pe data 12 decembrie 2014

Bugetul alocat de românii din mediul urban pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, Crăciun şi Revelion, este la acelaşi nivel cu cel de anul trecut, adică peste 1.500 lei, iar circa 70% vor petrece Revelionul acasă sau la prieteni, potrivit unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center.

„În acest context, dacă în 2013 ne bucuram de o creştere a bugetului cu aproape 300 lei faţă de decembrie 2012, în acest an, comparativ cu anul trecut, nu avem diferenţe semnificative din punct de vedere statistic care să ne ducă cu gândul la creşterea consumului”, arată studiul, citat de Mediafax.

Astfel, pentru cheltuielile alimentare (carne, cozonac, băuturi răcoritoare, fructe) suma medie alocată este de 602 lei, similară cu cea din 2013 de 600 lei. În schimb, în cazul produselor nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă (decoraţiuni, cosmetice, îmbrăcăminte, încălţăminte) suma medie alocată a scăzut uşor de la 498 lei la 467 lei.

Există totuşi orăşeni (puţin peste 20%) care ar dori să cumpere de Crăciun sau Revelion anumite produse alimentare, precum carnea de curcan sau vită, peştele, brânzeturile franţuzeşti sau şampanie, dar nu şi le permit din cauza limitărilor financiare.

În ceea ce priveşte călătoriile/excursiile organizate în perioada sărbătorilor, se înregistrează o creştere a numărului orăşenilor care vor pleca în concediu, dar o scădere cu 375 lei a sumei medii alocate, la 1.149 lei de la 1.524 lei în 2013.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!