Cât costă activitățile ilegale

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 15 aprilie 2016

Contrabanda cu țigări și alcool, traficul și comerțul cu droguri și prostituția au avut o pondere de 0,21% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, însemnând în jur de 340 de milioane de euro, arată datele preliminare transmise de către Institutul Național de Statistică (INS), la solicitarea News.ro. Contribuția activităților ilegale în economie a fost similară celei înregistrate în 2014.

Potrivit INS, contrabanda cu alcool și tutun a avut o pondere de 0,1% în PIB în 2015, traficul de droguri a reprezentat tot 0,1% din PIB, în timp ce prostituția a contribuit cu 0,01% din PIB. Raportat la valoarea economiei din 2016, 0,1% din PIB înseamnă 160 milioane de euro, astfel că cele trei activități ilegale luate în calcul de către INS înseamnă în jur de 340 de milioane de euro.

Ponderea activităților ilegale în economia românească s-a menținut anul trecut la un nivel apropiat cu cel din anul anterior. În 2014, contrabanda a avut o contribuție la PIB de 0,11%, traficul de droguri – de 0,12%, iar prostituția – de 0,01%, potrivit datelor semidefinitive, transmise de INS la solicitarea News.ro.

Institutul Național de Statistică a început să includă oficial contribuția principalelor activități ilegale în economia românească din 2014, după introducerea unor reglementări europene în acest sens.

Potrivit unor estimări ale Eurostat, cele mai importante contribuții în PIB ale contrabandei, prostituției și traficului sau comerțului cu droguri sunt în Finlanda, Suedia, Austria, Olanda și Marea Britanie, iar cele mai mici ponderi – în Ungaria, Polonia, România și țările baltice.

Totuși, unele dintre aceste activități sunt considerate legale în unele state europene și ilegale sau legale în anumite condiții în altele.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!