Cat costa colegiul sau facultatea?

Articol publicat in sectiunea Educaţie şi învăţământ pe data 16 noiembrie 2009

Cand vine vorba de facultate sau colegiu, va trebui sa luati in considerare taxele de studiu, cele de cazare, ca si costurile legate de viata de zi cu zi. Daca acestea va par prea mari, trebuie sa stiti ca exista anumite conditii in care puteti primi ajutor financiar.

 

Cat de mari vor fi costurile cursurilor la universitate sau colegiu?

Principalele costuri pe care trebuie sa le acoperiti sunt cele legate de studii, cazare si cheltuielile obisnuite.

Acestea vor varia in functie de locul in care veti studia, asa ca nu ar fi deloc rau sa va informati in prealabil pentru a vedea daca le puteti acoperi, eventual pentru a va da seama daca trebuie sa apelati la programul guvernamental de ajutor in domeniu.

 

Taxele de studiu

Daca sunteti un student nou (sau daca va continuati studiile incepute dupa septembrie 2006), taxa maxima de studiu va fi de 3.225 de lire pentru anul academic 2009/2010.

Taxat depind de fiecare universitate si colegiu in parte, de cursurile pe care le veti avea si de locul in care ati ales sa studiati. Cititi cu atentie prospectele puse la dispozitie de institutiile vizate pentru a afla care sunt taxele de studiu pentru cursurile la care doriti sa participati.

Pentru plata sumelor respective, aveti posibilitatea sa beneficiati de un Student Loan (imprumut studentesc). Acesta va fi platit direct institutiei respective.

Pentru cursurile cu frecventa redusa nu exista o regula care sa stabileasca suma ce va fi perceputa ca taxa pentru acestea.

Acest lucru il puteti afla de la universitatea sau colegiul la care veti merge, pentru ca taxele pot creste pe parcursul cursului respectiv.

 

Cazarea si celelalte costuri ale vietii

Costurile vor fi mai mari daca veti locui departe de casa si vor deveni si mai mari daca acest departe de casa se va intampla sa fie la Londra. Cazarea va fi cea mai mare cheltuiala, dar nu uitati ca la aceasta se mai adauga cartile, mancarea, facturile si iesirile in oras, de care nu aveti cum sa va feriti.

 

Planificarea unui buget

Nu ar strica sa va alocati ceva timp pentru a aduna cap la cap toate cheltuielile si a vedea de ce buget dispuneti. Acest lucru va poate ajuta cand vine vorba de cheltuieli, salvandu-va de situatia neplacuta in care ati ramane fara bani.

Daca sunteti un student din categoria celor care vor incepe un curs full-time in 2009/2010, atunci va puteti ajuta de Student Finance Calculator (calculatorul de cheltuieli al studentului), la adresa www.studentfinance.direct.gov.uk/calculator/studentfinancecalculator.

 

Atentie

Tineti minte ca, daca veti lua un Student Loan din cele care sunt puse la dispozitia studentilor, nu va trebui sa-l platiti pana in clipa in care veti termina cursul si veti castiga primele 15.000 lire.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!