România: Cât mai costă apartamentele vechi și noi

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 august 2015

locuintePrețul mediu de tranzacționare a apartamentelor vechi la nivel național a fost de 674 euro/metru pătrat în primul semestru al anului, în timp ce locuințele noi s-au vândut la o medie de 779 de euro pe metru pătrat, potrivit unei analize a companiei de consultanță și evaluare Darian.

„Cel mai bun semnal al revenirii pieței imobiliare este dat de interesul manifestat atât de investitorii noi pe piața din România, cât și de revenirea celor care aveau proiecte la noi în țară și care, în ultima perioadă, au «hibernat». Ne așteptăm în perioada următoare la o creștere a stocului de proprietăți pe toate sectoarele pieței imobiliare”, se arată în studiul Darian, citat de Mediafax.

 

Stagnare

În cele mai mari 15 orașe din țară s-a înregistrat o stagnare a prețurilor la locuințele vechi în ultimele șase luni, prețul mediu situându-se la nivelul de 754 euro/metru pătrat. La nivelul orașelor mici, nivelul mediu de preț a fost de la 570 euro/metru pătrat, la același nivel cu cel înregistrat în ultimele șase luni.

În decursul ultimelor 12 luni, scăderea prețurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar în ultimele șase luni s-a înregistrat un plus de 0,1%. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), prețurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național.

În cele 15 orașe considerate poli de dezvoltare, prețurile au fost cuprinse între 567 euro/metru pătrat la Arad și 932 euro/metru pătrat la Cluj-Napoca, rezultând o medie la nivelul polilor de 763 euro/metru pătrat, similară cu nivelul înregistrat în semestrul trecut, dar cunoscând o depreciere substanțială de 41% față de perioada de început a crizei, anul 2008.

La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scădere din semestrul I 2015 comparativ cu semestrul II 2014 a fost înregistrată în Bacău (-2,4%), urmată de Iași (-1,8%) și Oradea (-0,9%). Dintre cei 15 poli principali de dezvoltare, șase orașe au înregistrat mici evoluții negative, trei orașe au prețuri în stagnare, iar șase orașe (printre care și Capitala) au înregistrat mici creșteri de preț.

În București s-a înregistrat o creștere de 0,5% față de semestrul anterior și de 1,5% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Dintre orașele mici, cu populație sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preț în Buzău și în Suceava (peste 700 euro/metru pătrat), pe când cel mai mic preț este prezent în Sfântu Gheorghe, unde prețul de tranzacționare a apartamentelor vechi se situează la 430 euro/metru pătrat. Pentru semestrul I al anului 2015, media la nivelul orașelor mici este de 570 euro/metru pătrat, în stagnare în ultimele șase luni.

 

Ușoară creștere la apartamentele noi

Celălalt segment al pieței imobiliare – apartamente și case nou construite – a înregistrat și el o ușoară creștere.

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), prețurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 33%. În decursul ultimelor șase luni, prețul mediu a înregistrat o ușoară evoluție pozitivă, de aproximativ 0,4%, trendul în ultimele 12 luni fiind unul similar. Astfel, prețul mediu unitar la nivel național în semestrul I din 2015 s-a situat la nivelul de 779 euro/metru pătrat. În general, în ultimele șase luni s-a înregistrat o tendință de creștere a prețurilor, atât la nivelul polilor de dezvoltare, cât și la nivelul orașelor mici.

În cele 15 orașe considerate poli de dezvoltare, prețurile sunt cuprinse între 748 euro/metru pătrat (la Galați) și 1.137 euro/metru pătrat (în București), rezultând o medie la nivelul polilor de 909 euro/metru pătrat, în ușoară creștere față de perioada similară a anului trecut, dar și față de semestrul anterior.

Dintre orașele mici, cu populație sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preț în Râmnicu Vâlcea și Miercurea Ciuc (760 euro/metru pătrat), pe când cel mai mic preț este prezent în Baia Mare, unde prețul de tranzacționare a apartamentelor noi se situează la 488 euro/metru pătrat.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!