Cât ne costă animalul de companie?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 18 iulie 2015

uk_veterinar_pisica

Nu toți românii din Marea Britanie ce dețin acasă un animal de companie știu că sănătatea micului patruped îi poate costa sute și chiar mii de lire sterline. De exemplu, doar un simplu control la medicul veterinar, ce nu durează mai mult de câteva minute, poate depăși 30 de lire.

Dovada cea mai bună este cazul Irinei, o româncă de 32 de ani din București, care a primit cadou în urmă cu două luni de zile o pisică. Ginger este numele felinei, acum în vârstă de patru luni. Numai că, de curând, ghinionul s-a abătut asupra celor două. Pisica s-a îmbolnăvit și a avut nevoie de o serie de investigații și tratament, iar Irina a fost nevoită să găsească într-un timp extrem de scurt o clinică veterinară de caritate (Pet Charity) pentru că nu și-ar fi permis să acopere cheltuielile pisicii, oricât de mult ține la ea. Într-un cabinet obișnuit, precum „Pets at Home”, o radiografie și un test de sânge ar fi costat-o cel puțin 400 de lire.

Așa că, vă sfătuiește tânăra, dacă aveți în plan să cumpărați un cățel sau o pisică, ar fi bine să luați în calcul și aspectul acesta. În Anglia, sănătatea unui câine poate ajunge și la 10.000 de lire!

 

Trei zile fără mâncare…

Stresul și grijile s-au declanșat, ne povestește Irina, în momentul în care pisica ei a început să refuze mâncarea. A fost primul semn că ceva este în neregulă, apoi dintr-o dată, ceea ce a determinat-o să își ia o zi liberă de la serviciu și să dea fuga la primul cabinet veterinar au fost stările de vomă ale felinei.

„Mi-am dat seama chiar din prima zi că este ceva schimbat în comportamentul pisicii. Era oarecum mai abătută, nu prea mâncase și în acea zi a dormit foarte mult. Însă, am pus totul pe seama vremii de afară, pentru că aceste schimbări au avut loc chiar în zilele acelea extrem de călduroase care au fost în Londra. Plus că am citit pe internet câteva materiale și am descoperit că vremea este un factor important în starea de spirit a unei pisici. Așa că nu m-am îngrijorat. Asta s-a întâmplat în prima zi. A doua zi, a mâncat doar jumătate dintr-o conservă normală, iar restul timpului și l-a petrecut prin grădină. În noaptea aceea nu a dormit în locul unde obișnuia să doarmă și a fost destul de agitată, iar dimineața a vomat ceea ce mâncase cu o zi în urmă. Următoarea zi, a treia la număr, nu a mâncat nimic. Când am venit de la serviciu și am văzut că mâncarea era neatinsă, am început să îmi fac griji. Așa că imediat m-am dus la magazinul de unde îi cumpăr mereu mâncare, accesorii, jucării, nisip și toate cele necesare, care deține și un cabinet veterinar. „Pets at Home” se numește și este în cadrul supermarketului Asda. Sinceră să fiu, nu m-am gândit nicio clipă să mă interesez mai înainte de toate de prețurile acelui cabinet care se află în magazinul respectiv, pentru că regulat cumpăr mâncare și nisip pentru pisică de acolo, iar prețurile sunt foarte accesibile. Chiar foarte ok. Tocmai de aceea m-am dus glonț acolo”, ne povestește tânăra din București despre cum a început totul.

 

400 de lire… un test de sânge și o radiografie

Fără să stea prea mult pe gânduri, s-a prezentat în fața medicului veterinar cu pisica în brațe și i-a povestit toate simptomele pe care le-a sesizat în ultimele zile.

„Foarte drăguț, medicul a zâmbit, s-a uitat la pisică, i-a controlat ochii și i-a luat temperatura. Totul a durat două minute, pe ceas. După care m-a întrebat despre cum s-a manifestat în ultimele zile și mi-a spus exact aceleași lucruri pe care le citisem pe internet și pe care le bănuiam și eu. Ce ar putea avea pisica, de nu mănâncă?! Fie a înghițit ceva și acel mic obiect îi blochează stomacul, fie are un virus, fie, pentru că i-am spus că se mai duce prin grădinile vecinilor, a luat o bacterie. Mai ales, a continuat el să îmi spună, că e perioada în care oamenii își stropesc iarba și florile din curte. Apoi mi-a spus că doar printr-o radiografie și un test de sânge poate afla cu exactitate cauza. Doar că aceste investigații costă cel puțin 400 de lire, iar dacă se adaugă și tratamentul de care ar avea nevoie, atunci totul ar costa (easily – cu ușurință) 500 de lire. Asta dacă ar fi un virus. Dacă ar descoperi în urma scan-ului că pisica a înghițit ceva, atunci lucrurile s-ar complica, pentru că ar avea nevoie de intervenție chirurgicală, iar costurile ar ajunge la 1.000 de lire”, spune Irina despre șocul pe care l-a avut când a auzit toate acestea.

—————————————

„Nu știam dacă să îmi plâng de milă mie sau pisicii. Chiar nu știam cum să procedez. Am început să plâng… Poate sună ciudat, dar când ai un animal de casă, te atașezi foarte tare. Așa că i-am spus medicului că nu dețin fondurile necesare… M-a atenționat că poate fi destul de grav. Dacă o pisică în vârstă de patru luni nu mănâncă de trei zile, poate fi fatal. Am ieșit din cabinet mai abătută și mai tristă decât am intrat, iar medicului probabil că i s-a făcut milă de mine și mi-a spus că pot încerca la clinicile de caritate. Mi-a revenit parcă o speranță… Pentru cele cinci minute de consult, am plătit 32 de lire!”

Irina, 32 de ani

—————————————

 

Salvarea a venit… de la Celia Hammond

Cum va găsi o clinică de caritate a fost gândul care a însoțit-o, imediat după această experiență, pe tânăra din București. Ajunsă din nou acasă cu o pisică bolnavă care nu mâncase de mai bine de trei zile, Irina a început să își sune cunoștințele și să caute pe internet astfel de cabinete.

„Am început să îmi sun prietenii, să le cer sfaturi, să caut un medic veterinar român în Anglia, dar nu am găsit. Și în același timp, am început să caut clinici de caritate: PDSA, The Pet Charity etc. Majoritatea se află în nordul Londrei sau în afara Londrei, plus că în momentul în care vrei să faci programare, trebuie să completezi un scurt chestionar, de patru întrebări, două dintre acestea referitoare la beneficii. Așa am descoperit că nu mă încadrez și că nu îmi pot duce pisica la un astfel de charity. În cele din urmă, am dat de o clinică, pe internet apare a fi charity, dar, de fapt, nu este. Se numește Celia Hammond Animal Trust – UK Animal Rescue Charity. Era deja destul de târziu în acea seară, iar ei aveau program până la ora 17.30. A fost o noapte grea, pentru că nu am putut dormi, pisica se simțea rău… se vedea, iar dimineața la prima oră a vomat din nou. Mi-am luat o zi liberă de la serviciu și m-am dus direct acolo. Personalul destul de drăguț, iar medicul care a consultat pisica extrem de prietenos. I-a palpat stomacul pisicii și mi-a spus că, la prima vedere, nu pare că a înghițit ceva, însă va fi nevoie de o ecografie. Mi-a spus despre prețuri și chiar mi-a făcut un calcul, cu totul: consult, ecografie, tratament, spitalizare și o eventuală operație ar fi costat puțin peste 100 de lire. Ceea ce mi s-a părut… foarte-foarte ok, la ce prețuri mi se spuseseră cu o zi în urmă. Am lăsat pisica acolo, i-au făcut toate testele și seara m-au sunat, mi-au spus că în urma radiografiei nu înghițise nimic, deci nu era nevoie de operație. Însă a fost necesar să o las încă două nopți acolo, pentru că i-au dat ceva tratament și au vrut să se asigure că nu mai vomită și că totul este ok”, ne spune românca despre această experiență.

—————————————

„Până la urmă a fost doar un virus, pe care l-au tratat. Doctori prietenoși, gata să te ajute, personalul, la fel. Totul a costat 67 de lire. Și mi-au dat și o cușcă specială, pentru transport. După două zile, mi-am luat pisica înapoi, sănătoasă și extrem de dornică să mănânce. Tot la această clinică, am întâlnit și un român, care venise cu cățelul său acolo. Vorbind cu acesta despre prețurile uriașe pe care le-am auzit, mi-a spus că dacă nu i-ar fi făcut asigurare patrupedului său, care suferise câteva accidente și era și o fire mai bolnăvicioasă, ar fi ajuns să plătească peste 10.000 de lire. Așa că, acum, m-am pus pe căutat asigurări. Pornesc de la 5 lire pe lună, însă nu acoperă multe lucruri. Însă, am găsit una cu 15 lire pe lună și poate acoperi costuri de până la 600 de lire… ceea ce e bine!”

Irina, 32 de ani

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!