Cât vorbesc românii la telefon

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 26 februarie 2016

Utilizatorul mediu al serviciilor de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 167 MB trafic de date, trimite 74 de SMS-uri naționale și vorbește 251 de minute, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Din cele 251 de minute vorbite, 193 sunt în rețea, iar 58 în afara rețelei, arată ANCOM, într-un comunicat citat de Mediafax.

Un utilizator ocazional de telefonie mobilă și internet pe mobil consumă lunar 56 MB trafic de internet, trimite 24 de SMS-uri naționale și sună în medie 83 de minute de pe terminalul propriu.

Totodată, utilizatorul intensiv are un consum lunar de 501 MB trafic de internet, trimite 222 SMS-uri naționale și sună în medie 753 de minute. Datele sunt aferente primului semestru din 2015.

„Comparativ cu profilul de consum al utilizatorului configurat pentru perioada anterioară, se remarcă o creștere a traficului în afara rețelei pe toate segmentele de consum, pe fondul reglementării de către ANCOM a valorii maxime practicate de operatori pentru tarifele de terminare a apelurilor în rețelele mobile și corelat cu axarea operatorilor mobili pe oferte cu minute nelimitate sau naționale incluse”, precizează autoritatea.

În ceea ce privește telefonia fixă, datele ANCOM arată că utilizatorul mediu apelează lunar 45 de minute în rețea și 33 de minute în afara acesteia.

 

Mai mulți bani pe mobile

Românii au cheltuit anul trecut 2,3 miliarde euro pentru bunuri de folosință îndelungată, cu 13% mai mult decât în 2014, cea mai mare creștere fiind înregistrată la vânzările de telefoane mobile de ultimă generație, potrivit unui studiu publicat de compania de cercetare GfK.

În categoria bunurilor de folosință îndelungată intră o gamă largă de produse, de la telefoane mobile și tablete până la mașini de spălat sau frigidere.

Creșterea vânzărilor de bunuri de folosință îndelungată a accelerat în ultimul trimestru din 2015 până la 18%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!