Cât vorbesc românii la telefon

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 martie 2014

Un utilizator de servicii de telecomunicaţii mobile consumă lunar, în medie, 100 MB trafic de internet, trimite 60 de mesaje scrise naţionale, vorbeşte 202 minute în reţea şi 30 de minute în afara reţelei, conform datelor aplicaţiei ANCOM de comparare a ofertelor telecom.

„Conform datelor ANCOM, utilizatorul mediu de telefonie mobilă şi internet pe mobil configurat pe Veritel.ro consumă lunar 100 MB trafic de internet, trimite 60 de SMS-uri naţionale, din care 57 în reţea proprie şi 3 în afara reţelei, şi vorbeşte în medie 202 minute în reţea, din care 201 către mobil şi 1 către fix, precum şi 30 de minute în afara reţelei, din care 23 către mobil şi 7 către fix”, se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de Mediafax.

Potrivit datelor statistice centralizate de ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), utilizatorul mediu de telefonie fixă vorbeşte lunar 58 de minute în reţea şi 34 de minute în afara reţelei.

„Aceste profiluri pre-stabilite, bazate pe datele statistice referitoare la consumul de servicii de comunicaţii din România în primul semestru din 2013, au fost introduse în Veritel.ro pentru a uşura configurarea ofertei căutate. Dar pentru a afla cu exactitate care este cea mai potrivită ofertă telecom pentru nevoile proprii de comunicare, utilizatorii Veritel.ro îşi pot configura ei înşişi consumul mediu lunar, plecând sau nu de la aceste profiluri predefinite”, a declarat directorul Direcţiei Reglementare din cadrul ANCOM, Eduard Lovin.

Compararea ofertelor

Folosind aplicaţia Veritel.ro, utilizatorii pot afla care sunt cele mai avantajoase oferte de telefonie şi internet fix şi mobil adaptate preferinţelor proprii de consum: aleg categoria de servicii, introduc estimările de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare în ordinea crescătoare a preţului. În momentul afişării rezultatelor, ei primesc şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii.

Cu ajutorul acestei aplicaţii, cei interesaţi să achiziţioneze un serviciu de telefonie sau internet pot să identifice din multitudinea de oferte disponibile pe piaţă pe cea care corespunde cel mai bine nevoilor lor.

Accesul la această aplicaţie este gratuit şi nu este condiţionat în niciun fel, utilizatorii având acces instant la toate ofertele publice ale tuturor operatorilor de comunicaţii din România.

Noi tarife

Operatorii telecom vor practica, de la 1 aprilie, tarife de interconectare mult reduse, de la 3,07 eurocenţi/minut la 0,96 eurocenţi/minut în cazul telefoniei mobile şi de la 0,67 la 0,14 eurocenţi/minut pentru telefonia fixă, potrivit ANCOM. Tarifele de interconectare, sau de terminare a apelurilor în altă reţea, sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi sau au cartelă prepaid. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toţi furnizorii de reţele din România identificaţi cu putere semnificativă pe pieţele de terminare a apelurilor la puncte fixe şi mobile: 46 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!