Câtă încredere au basarabenii in Putin

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 31 martie 2014

Președintele rus Vladimir Putin este fruntaș în topul încrederii, în timp ce Barack Obama și Traian Băsescu au obținut scoruri foarte slabe, se arată într-un sondaj realizat în Republica Moldova de Magenta Realitatea TV. Astfel, 42% dintre respondenții moldoveni au cea mai mare încredere în Vladimir Putin, următoarea poziție fiind ocupată de cancelarul german Angela Merkel, cu 19% dintre voturi, arată Realitatea TV. Totodată, Traian Băsescu se află pe același loc cu Barack Obama, cei doi lideri politici obținând un punctaj de numai 6%. Mai prost în clasament stă numai premierul rus Dmitri Medvedev, în care au încredere doar 5% dintre participații la studiu.

Întrebați cum ar vota în cadrul unui referendum pentru integrarea Republicii Moldova în NATO, 37% dintre respondenți au răspuns că ar vota împotrivă, 25% pentru, 13% au spus că nu ar participa la votul popular, în vreme ce 25% nu au dorit să-și exprime opinia.

De asemenea, moldovenii au fost întrebați ce ar alege în cazul unui referendum între aderarea țării la Uniunea Europeană și aderarea la Uniunea Vamală (Rusia-Belarus-Kazahstan). Cei mai mulți dintre participanți, respectiv 43%, și-au manifestat apropierea de Rusia, susținând că ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală. În schimb, 38% ar opta pentru aderarea țării la UE, 4% nu ar participa la referendum, 13% nu sunt deciși, iar 3% nu au răspuns. Puși în fața afirmației „Cine vorbește limba română este român”, 41% dintre cei chestionați nu sunt de acord, 20% sunt de acord total, 13% mai degrabă de acord, 20% mai degrabă nu sunt de acord, în vreme ce 6% nu au răspuns.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!