Catalin Ivan, atac la Daily Express

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 18 noiembrie 2013

Un europarlamentar roman a cerut tabloidului Daily Express sa puna capat propriei „cruciade” initiate impotriva romanilor si bulgarilor ce ar intentiona sa se stabileasca in Marea Britanie dupa 1 ianuarie 2014.

Interventia acestuia a fost mediatizata chiar in paginile cotidianului britanic, sub titlul „Trebuie sa respectati legile europene!”, sustine imperativ un parlamentar roman solicitand stoparea petitiei Daily Express, publicat in 4 noiembrie.

 

„Razboi” intre doi parlamentari

Disputa intre europarlamentarul roman Catalin Ivan (foto) si Daily Express a pornit la scurt timp dupa ce parlamentarul britanic Peter Bone, un politician conservator care se declara sustinator al mentinerii restrictiilor pe piata muncii din regat pentru romani si bulgari, a laudat initiativa tabloidului. Protestul lansat recent in paginile Daily Express „este un demers in interesul poporului britanic”, a spus Bone.

„Afirmatiile sale au fost criticate de Catalin Ivan, un politician roman ai carui concetateni se pregatesc sa vina in Regatul Unit pentru a obtine salarii si beneficii sociale mult mai mari decat cele disponibile in tara lor. Acesta s-a declarat indignat de campania Daily Express”, se arata in acelasi articol.

Catalin Ivan este liderul grupului de delegati social democrati romani din Parlamentul European. El a trimis o scrisoare deschisa celor de la Daily Express, iar textul scrisorii a aparut integral in paginile ziarului. „Restrictiile de pe piata muncii nu mai pot continua. Va rog sa puneti capat imediat acestui demers”, a scris Ivan redactiei tabloidului in legatura cu petitia in cauza. „Publicatia pe care o conduceti nu face altceva decat sa instige la nerespectarea normelor europene in vigoare. Vreau sa imi manifest indignarea fata de temerile inacceptabile cu conotatie negativa pe care Daily Express le promoveaza cu privire la cetatenii romani”, a mai aratat europarlamentarul.

 

„Nu primim lectii de la Romania!”

Parlamentarul britanic Peter Bone i-a raspuns imediat politicianului roman, caracterizand spusele sale ca „fara sens”. „Cred in continuare ca ar trebui oprita venirea romanilor si bulgarilor in Regatul Unit. Cat despre faptul ca am incalca normele UE, asa sa fie! Putem sa ignoram, pur si simplu, aceste norme. Trebuie sa punem interesul national inaintea intereselor Uniunii Europene. Iar interesul national ne cere sa tinem sub control numarul romanilor si bulgarilor care vin in tara noastra”, a sustinut Bone.

„Marea Britanie a acumulat o indelungata experienta in ceea ce priveste drepturile imigrantilor si cu siguranta nu suntem in situatia de a primi lectii de la Romania in probleme de politica migratiei. La urma urmei, nu facem altceva decat sa ne protejam granitele. Si prin aceasta nu intentionam sa sugeram ca absolut niciun roman sau bulgar nu ar trebui sa vina in Marea Britanie. Este, insa, dreptul nostru sa decidem cine anume poate sa se stabileasca in interiorul Regatului Unit”, a mai comentat Peter Bone, citat in Daily Express.

 

Aceeasi petitie, alte semnaturi…

Petitia cu titlul „Spuneti NU noilor imigranti din Uniunea Europeana!” a fost lansata de tabloidul Daily Express in 31 octombrie. Autorii acesteia militeaza impotriva prezentei imigrantilor romani si bulgari in Regatul Unit.

„Cerem premierului David Cameron sa se opune normelor UE pentru a proteja piata locala a muncii impotriva romanilor si bulgarilor pe termen nelimitat”, se arata in textul celei mai recente petitii supusa strangerii de semnaturi in paginile publicatiei cotidiene Daily Express. „Solicitam, de asemenea, premierului sa nu permita eliminarea restrictiilor pe piata muncii din Marea Britanie pentru cetatenii europeni din Romania si Bulgaria dupa 31 decembrie 2013, asa cum s-a anuntat anterior”, mai cer autorii protestului scris.

Peste 75.000 de persoane au semnat petitia lansata de Daily Express, dupa cum se sustine intr-un articol publicat in paginile tabloidului in 5 noiembrie.

TAGS: petitie, Daily Express, Peter Bone, Catalin Ivan, eurodeputat


Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!