Catedrala Neamului nu are destui bani

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 27 noiembrie 2015

Catedrala Mantuirii NeamuluiÎntr-un comunicat trimis presei, Patriarhia Română își exprimă punctul de vedere în legătură cu necesitatea continuării finanțării publice a construirii Catedralei Mântuirii Neamului.

„Construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un vechi proiect de peste 130 ani. După Războiul de Independență din anul 1877, când bulgarii au hotărât construirea Catedralei Alexandru Nevski din Sofia, ca expresie de recunoștință față de soldații căzuți pentru independența Bulgariei de sub Imperiul Otoman, regele Carol I (1866-1914) a promulgat Legea nr. 1750/1884 în care se preciza necesitatea construirii unei catedrale ortodoxe în București.

Prin aceeași lege, statul român aloca un buget de cinci milioane de lei pentru construirea acesteia, sumă care reprezenta aproximativ 5% din bugetul țării, însă, din nefericire, începerea lucrărilor a fost amânată. Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea (1925-1939), a reluat ideea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, mai ales după Marea Unire de la 1 decembrie 1918, ca fiind un deziderat național”, arată documentul citat.

Poziția Bisericii are loc în contextul în care în Senat există o inițiativă legislativă a lui Remus Cernea care modifică ordonanța de guvern din 2005 privind realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, așa încât construirea să nu mai poată fi finanțată din bani publici.

În comunicatul Bisericii se mai arată că este o necesitate practică această Catedrală a Mântuirii Neamului, „în ceea ce privește spațiul din Sfântul Altar, cât și spațiul destinat credincioșilor”. Asta pentru că actuala catedrală patriarhală de pe Dealul Mitropoliei, construită în urmă cu peste 350 de ani ca biserică de mânăstire, are doar provizoriu statutul de catedrală, stabilit din 1925, și „nu mai corespunde astăzi cerințelor liturgice, pastorale și de reprezentare ale Bisericii Ortodoxe Române”.

Un alt argument adus de Biserică pentru a primi bani de la stat pentru Catedrala Mântuirii Neamului este că „toate catedralele și bisericile mari construite după anul 1990 în alte orașe ale României au primit sprijin financiar de la bugetul central sau de la bugetele locale, potrivit Constituției României (art. 29-30), Legii Cultelor nr. 489/2006, OG nr. 82/2001 și HG nr. 1470/2002”.

În acest context, BOR consideră că aprobarea inițiativei legislative depuse de Remus Cernea „ar constitui o discriminare între Catedrala Mântuirii Neamului și orice alt lăcaș de cult, al oricărui cult religios recunoscut din România, sprijinit financiar de către stat”. Mai mult, Patriarhia menționează că „în alte state din lume, marile catedrale s-au construit și cu sprijinul financiar al statului sau prin acordarea de facilități fiscale pentru societățile comerciale care au contribuit la edificarea acestora”.

În plus, reprezentanții BOR susțin că viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului va fi un obiectiv arhitectural și turistic important pentru București și amintesc că „sume importante de bani au fost alocate de la bugetele de stat centrale și locale pentru Biblioteca Națională, Teatrul Național și Arena Națională, obiective reprezentative din București, deși nu toți cetățenii merg la bibliotecă, teatru sau stadion”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!