În căutarea celui de-al 10-lea laureat al Premiului Ion Rațiu pentru democrație

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 11 aprilie 2014

Centrul Cultural Român din Londra, Rațiu Family Charitable Foundation și instituția Woodrow Wilson International Center cu sediul în Washington, D.C. (SUA) au anunțat la începutul acestei luni deschiderea listei de propuneri pentru nominalizări la Premiul Ion Rațiu pentru Democrație, 2014.

Candidații ideali pentru acest premiu sunt activiști proeminenți și intelectuali implicați, cu precădere lideri ai societății civile din democrațiile consolidate sau în tranziție, precum și foști oficiali guvernamentali.

 

Lista cu nominalizați

Propunerile de nominalizări pentru Premiul Ion Rațiu pentru Democrație, 2014 pot fi trimise prin e-mail la adresa ionratiu-award@wilsoncenter.org sau prin poștă, la adresa: Christian Ostermann, coordonator, Ion Rațiu Democracy Award, Woodrow Wilson International Center for Scholars, 1300 Pennsylvania Ave, NW, Washington, D.C., 20004, USA.

Toate nominaliziările trebuie să includă o scrisoare de intenție și un curriculum vitae. „Încurajăm adăugarea de materiale care pot sprijini candidatura, precum articole de presă care evidențiază activitatea persoanei nominalizate”, precizează reprezentanții CCR. În cazul auto-nominalizării, este necesară atașarea unei scrisori de recomandare.

Data-limită pentru trimiterea aplicațiilor este 1 iunie 2014.

Nominalizările vor fi analizate de către un Consiliu Consultativ independent, alcătuit din activiști pentru democrație si cercetători. Desemnarea laureatului va fi realizată de către președintele Wilson Center pe baza recomandării Consiliului Consultativ. Laureatul va fi făcut public de către Woodrow Wilson Center, în luna iulie 2014.

——————————————-

Ion Rațiu (1917–2000)

 

Ion Rațiu a fost un constant și acerb opozant al lui Nicolae Ceaușescu. Ca președinte al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, vocea lui s-a ridicat de nenumărate ori împotriva abuzurilor puterii comuniste din România. Dupa o perioadă de 50 de ani petrecuți în exil, Ion Rațiu s-a întors în România în 1990 pentru a candida la alegerile prezidențiale. A devenit membru al Parlamentului României și mai târziu vicepreședinte al Camerei Deputaților, precum și ambasador al României la NATO.

——————————————-

 

Al zecelea laureat

Câștigătorul premiului va fi găzduit timp de o lună în Washington, D.C. de catre Woodrow Wilson Center, pentru facilitarea procesului de interacțiune dintre acesta si reprezentanți ai comunităților politice, academice și neguvernamentale. Laureatul va avea oportunitatea de a prezenta rezultatele experienței sale în cadrul unui atelier de lucru organizat la Woodrow Wilson Center, la începutul lunii decembrie, 2014. Woodrow Wilson Center urmează să publice, în scurt timp, procedura de organizare a activităților.

Laureatul va primi o bursă care reprezintă acoperirea costurilor de transport, cazare si întreținere, transport intern, precum și o alocație pentru achiziționare de cărți.

Premiul Ion Rațiu pentru Democrație se acordă, începând cu anul 2005, activiștilor pentru democrație din întreaga lume. Din 2006, ceremonia de premiere este gazduită de Woodrow Wilson Center. Laureații edițiilor anterioare au fost: Angela Kocze (Ungaria, 2013), Aung San Suu Kyi (Myanmar, 2012), Nabeel Rajab (Bahrain, 2011), Oleg Kozlovsky (Federația Rusă, 2010), Adam Michnik (Polonia, 2009), Eleonora Cercavschi (Republica Moldova, 2008), Anatoli Mihailov (Belarus, 2007), Saad Ibrahim (Egipt, 2006) și Sergio Aguayo (Mexic, 2005).

——————————————-

Woodrow Wilson Center

 

Woodrow Wilson International Center for Scholars este o instituție nepartizană, sprijinită din fonduri publice si private, implicată in studierea problematicii naționale și internaționale. Aceasta a fost creată de către Congres, in Washington, D.C. în 1968, ca expresie a omagiului național adus memoriei lui Woodrow Wilson, al 29-le Președinte SUA (1913-1921).

——————————————-

 

În  numele Democrației…

Premiul Ion Rațiu pentru Democrație este oferit anual, prin sprijinul generos al Rațiu Family Charitable Foundation (Londra), creată în anul 1979 de catre Ion Rațiu și soția sa, Elisabeth Rațiu, în parteneriat cu Centrul Rațiu pentru Democrație. Scopul Fundației constă în dezvoltarea educației și cercetării în domeniul culturii și istoriei românești, precum și în stimularea și sprijinirea societății civile în cadrul proceselor de înțelegere și implementare a principiilor democratice la nivel global.

„Scopul Premiului Ion Rațiu pentru Democrație este de a aduce vizibilitate și recunoaștere internațională ideilor, idealurilor și realizărilor activiștilor pentru democrație din întreaga lume. Evenimentul reprezintă atașamentul profund pentru democrație al lui Ion Rațiu, prin contribuțiile sale ca politician român și prin interesul manifestat de acesta pentru schimbările democratice din întreaga lume”, se arată într-un comunicat trimis redacției Diaspora Românească de Centrul Cultural Român (CCR) din Londra.

Pentru mai multe detalii, vă rugăm să accesați  www.ratiufamilyfoundation.comwww.ratiudemocracycenter.org.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!