Certificate de nastere pierdute de… Royal Mail

Articol publicat in sectiunea Acte, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 24 februarie 2014

Vai, s-au pierdut actele! Ghinion curat sau ceasul rau! Oricum i-am spune, se poate intampla oricui. Iar in urma cu un an de zile, i s-a intamplat unei romance de 40 de ani din Galati, care a trimis o aplicatie la Child Benefit, pentru a primi alocatie pentru cei doi copii ai sai. Chiar daca formularul a ajuns cu bine la institutia britanica, dovada ca in cateva saptamani suma aferenta alocatiei pentru cei doi copii incepuse deja sa fie transferata in contul mamei… certificatele de nastere, trimise in original, odata cu formularul, nu au mai ajuns niciodata in mainile femeii…

 

Diaspora Romaneasca: Care a fost momentul in care ati realizat ca s-a intamplat ceva cu certificatele de nastere ale copiilor?

M.T.: Am trimis formularul CH2 impreuna cu certificatele de nastere in original si stiam de la prieteni ca este posibil sa dureze chiar si sase luni pana ce voi incepe sa primesc alocatiile, deoarece mai intai sunt rezolvate cele britanice si apoi cele ale altor nationalitati. Culmea a fost ca in urmatoarele trei saptamani am primit o scrisoare de la Child Benefit, precum ca aplicatia a fost procesata si in scurt timp voi incepe sa primesc si alocatiile. In cateva zile, am primit si banii in cont. M-am bucurat ca s-a rezolvat atat de repede… Tot de la prieteni stiam ca certificatele de nastere ale copiilor le voi primi inapoi intr-un plic separat, imediat dupa ce imi vor procesa aplicatia. Doar ca… a trecut o luna, au trecut doua, trei luni si nimic… asa ca m-am ingrijorat si am sunat. Operatorul cu care am vorbit mi-a spus ca certificatele sunt in continuare la ei pentru verificari, dar ca mi le vor trimite in cel mai scurt timp. M-am linistit… si avand certitudinea ca sunt intr-un loc sigur, am asteptat…desi m-au incercat cateva ganduri negre…

 

D.R.: Si totusi… certificatele nu au ajuns niciodata inapoi…

M.T.: Da, din pacate, nu au ajuns. De la telefonul acela, am mai asteptat o luna de zile si am sunat din nou. Acelasi raspuns… in sistemul lor aparea ca certificatele sunt in continuare la ei si mi le vor trimite in urmatoarele trei saptamani. A trecut din nou o luna si nu am primit nimic. Din nou am sunat, acelasi raspuns. Ca voi fi contactata de unul din manageri, ca sa mai astept… trecusera deja sase luni de zile de cand mi se spunea la telefon ca mi le vor trimite in cel mai scurt timp. Am inceput sa ma ingrijorez, mai ales ca trebuia sa plec in tara cu copiii si aveam nevoie de ele. Asa ca am sunat intr-o saptamana in fiecare zi la ei… Culmea a fost ca dupa ce m-au asigurat atatea luni de zile ca certificatele sunt la ei, intr-o zi am primit o scrisoare in care mi-au scris ca, de fapt, acestea fusesera trimise cu sase luni in urma. Am crezut ca innebunesc… am vorbit din nou cu cei de la Child Benefit si mi s-a spus ca dintr-o eroare de sistem era bifata casuta care arata ca documetele erau inca acolo, dar de fapt si de drept, ele fusesera trimise chiar in perioada in care mi s-a procesat aplicatia.

————————————

„Cred ca daca mi se spunea de la inceput ca certificatele au fost trimise, le puteam recupera, cu ajutorul celor de la Royal Mail… insa trecusera aproape opt luni de zile si acesta a fost ghinionul… ca era prea mult timp la mijloc. Asa a fost sa fie… am acceptat faptul ca exista erori in sisteme, dar parca nu am vrut sa accept ca mi se poate intampla chiar mie…”

M.T., o romanca de 40 de ani care a avut ghinionul de a i se pierde certificatele de nastere ale copiilor

————————————

 

D.R.: Cum ati procedat la aflarea vestii?

M.T.: In scrisoarea pe care am primit-o de la Child Benefit era trecut si codul acela unic, fiind trimise recomandate, cu care m-am prezentat la Posta pentru a dezlega misterul… m-am gandit ca poate s-au pierdut si ca le voi gasi intr-un depozit. Am completat si acolo un formular si am asteptat… desi angajatii Postei mi-au spus ca, din pacate, au trecut mai mult de sase luni si codul acela cu care s-a trimis scrisoarea nu mai poate fi verificat… Prietenii m-au sfatuit sa sun la Consulatul Romaniei, pentru ca, de obicei, scrisorile care nu mai ajung la destinatie si se pierd, sunt trimise de catre Royal Mail la Consulat. Si nimic… nu aveau nimic pe numele meu… Astfel ca acum sunt buna de plata si trebuie sa platesc in jur de 100 de lire pentru a le face din nou copiilor certificate de nastere…

 

Cine este eligibil pentru Child Benefit

Oricine poate obtine alocatii pentru copii in cazul in care este responsabil pentru un copil cu varsta sub 16 ani sau de un tanar cu varsta sub 20 de ani, in cazul in care acesta continua sa studieze. Nu doar parintii pot obtine Child Benefit, ci si persoanele care se afla in cresterea unui copil, dar nu sunt parinti biologici.

Child Benefit se obtine pentru fiecare copil pentru care o persoana este responsabila. Insa trebuie ca aceasta sa indeplineasca cateva reguli. Persoanele care aplica pentru alocatie, dar si copilul trebuie sa traiasca in Marea Britanie. Daca nu locuieste in Marea Britanie, regulile sunt mai complicate.

 

Cat este Child Benefit?

Child Benefit se plateste cu o suma mai mare pentru copilul cel mai mare si o suma mai mica pentru ceilalti copii.

 

Alocatia pentru copii pe saptamana

  Aprilie 2013 Aprilie 2014

Copilul cel mare/unic

  £20.30   £20.50

Alti copii

  £13.40   £13.55

          Sursa: http://www.hmrc.gov.uk/rates/taxcredits.htm#5

 

Cum se aplica pentru Child Benefit

Cei care se incadreaza sa aplice pentru Child Benefit trebuie sa completeze formularul CH2, formular ce se poate obtine de la Biroul Ajutorului Financiar pentru Copii, HM Revenue and Customs (HMRC), Child Benefit Office sau poate fi comandat la numarul de telefon: numarul 0845 302 1444 (Textfon 0845 302 1474) in Anglia, Țara Galilor si Scotia, si 0845 603 2000, in Irlanda de Nord. De asemenea, poate fi descarcat si de pe site-ul HMRC la www.hmrc.gov.uk/childbenefit. Certificatele de nastere ale copiilor trebuie trimise in original impreuna cu formularul CH2.

O regula de baza! In momentul in care se trimite aplicatia catre Chid Benefit este obligatoriu ca persoana care aplica sa detina National Insurance Number.

Iata care sunt modificarile ce trebuie anuntate imediat:

  • schimbarea adresei;
  • detaliile bancare;
  • cazurile in care copilul este inscris la un curs full time sau studii superioare.

—————————————-

Daca copilul s-a nascut deja si ati intarziat cu aplicatia pentru Child Benefit, puteti obtine retroactiv cu pana la trei luni inainte de data aplicatiei. De exemplu, daca formularul catre Child Benefit a fost trimis in prezent, insa copilul avea acest drept si in urma cu cinci luni, primiti alocatia retroactiv doar pe ultimele trei luni. Atentie, insa. Reprezentantii HMRC fac investigatii si controale pentru combaterea fraudei cu Child Benefit in cazul in care dati informatii incorecte sau care induc in eroare, sau nu reusesc sa raporteze o schimbare de circumstante care ar putea afecta beneficiul pentru copii.

—————————————-

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Certificate de nastere pierdute de… Royal Mail”

  1. ASAVEI SIMONA Spune:

    AM APLICAT SI EU SI INTR-O SAPTAMINA MI-AU VENIT ACTELE ORIGINALE INAPOI.AM PLATIT 6 LIRE SA LA TRIMIT SI 0,50 AM CUMPARAT UN PLIC.

Spune-ti si tu parerea!