IN CAUTAREA LUI „ACASA”

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 12 iunie 2011

Diaspora romaneasca_In cautarea lui „acasa”

Purtam cu noi fiinta romaneasca, dar statisticile ne declara oficial ca si componenti ai societatii britanice. Traim deci o dubla existenta…

Ne gandim permanent la Romania ca la tara natala de care ne-am separat intentionat sau nu. Ii urmarim evolutiile si suntem contrariati de cate ori aflam despre nereusitele statului roman. Alteori ne napadesc aduceri aminte despre trecut, copilarie, bunici si rude, pe un pamant aproape idilic, de la rasaritul Europei, la Carpati si Dunare. Iar emotiile ne incearca de fiecare data cand ne intoarcem acolo…

Dar aproape uitam ca destinul ne-a purtat pasii spre Marea Britanie, locul unde traim si ne ducem viata in prezent, cu satisfactii si esecuri. Aici am legat prietenii si ne-am intemeiat familii. Muncim si ne bucuram de rezultatul eforturilor noastre, in timp ce ne vedem copiii crescand intr-o altfel de lume…

Arareori avem timp sa constientizam insa, cum imperceptibil ne integram in societatea cosmopolita, multiculturala, dar conservatoare a Regatului Unit. Suntem acum participanti directi la parcursul actual al acestui stat si asimilam inconstient istoria sa glorioasa.

Si suntem de-a dreptul surprinsi daca cineva ne atrage atentia: Marea Britanie este si tara ta!

 

 

File de istorie…

 

Prin cultura, educatia, limba materna si valorile comune pe care le impartasim suntem romani si apartinem natiunii romane. In acelasi timp insa, suntem, in prezent, o mica parte a poporului britanic, de vreme ce am ales sa traim legal in aceasta tara.

 

Popor sau natiune?

In privinta conceptelor de natiune si popor exista o disputa care se poarta de multi ani pe taramul stiintei. Daca in vorbirea curenta, termenii se confunda adeseori, istoricii au ajuns la o separare clara intre intelesurile celor doua cuvinte. Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, natiunea este o comunitate stabila de oameni, istoriceste constituita ca stat, aparuta pe baza unitatii de limba, de teritoriu, de viata economica si de factura psihica, care se manifesta in particularitati specifice ale culturii nationale si in constiinta originii si a sortii comune. Pentru popor, aceeasi sursa admite definitii ca: ansamblu de persoane care locuiesc pe un anumit teritoriu; totalitatea locuitorilor unei tari, populatia unei tari.

Popoarele au luat nastere inca din Antichitate, se precizeaza in enciclopedia online Wikipedia. Acestea se deosebeau prin limba, obiceiuri, port si prin teritoriul pe care il ocupau. Incepand cu secolul XVII-lea, s-au format statele-natiune si natiunile moderne. Natiunile au devenit atunci comunitati in sensul politic. Ele aveau anumite trasaturi in comun cu popoarele, cum ar fi comunitatea de teritoriu, limba, obiceiuri, traditii. Statele-natiune moderne au facut posibila, in plus, o unificare a pietei comerciale, a legilor si a institutiilor.

In prezent, cuvintelor popor si natiune li se atribuie acelasi inteles. Exista totusi natiuni care nu traiesc in granitele unui singur stat. Altele nu au avut un stat mult timp (ca evreii) sau niciodata (ca romii). In plus, exista popoare formate in special din imigranti. Asa s-au consolidat state moderne ca Australia sau Canada.

O incercare de a depasi diferendul semantic existent intre natiune si popor o constituie introducerea conceptului modern de „natiune civica”. Aceasta este inteleasa ca un contract intre stat si locuitorii sai si ca o acceptare a componentei multietnice a societatii statului respectiv.

 

Statele si oamenii

Controversa intre semnificatia cuvintelor natiune si popor si-a facut loc si in felul in care statele se autodefinesc. Belgia, Franta, Polonia si Slovacia sunt singurele care utilizeaza acceptiunea moderna de natiune civica. In afara de Romania, doar trei state se mai numesc nationale in propria lor constitutie. Este vorba de Ucraina, Lituania si Croatia, care sunt structuri statale tinere ce incearca sa se defineasca in sensul unor comunitati stabile.

In schimb, legile fundamentale din Spania, Estonia, Italia, Slovenia ori Grecia fac diferenta intre natiune si popor. Iar in Andorra, Austria, Republica Ceha, Finlanda, Portugalia, Suedia, Germania si Elvetia nici nu se vorbeste de conceptul de natiune si doar de popoarele care traiesc in aceste state.

In fine, mai exista state europene ale caror constitutii nu se refera nici la natiune, nici la popor. Acestea sunt: Bosnia si Hertegovina, Cipru, Danemarca, Islanda, Lichtenstein, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Serbia si Macedonia.

Marea Britanie este singurul stat european care nu are o constitutie. Prin legislatia promovata de-a lungul timpului, Regatul Unit este recunoscut ca un spatiu deschis fata de prezenta imigrantilor.

 

 

Tara in care traim…

 

Istoria romanilor a cunoscut pe parcursul ei mai multe momente comune cu cea a locuitorilor de azi ai Regatului Unit. Este pentru a doua oara in istoria noastra milenara cand Marea Britanie si Romania se intalnesc in interiorul unei administratii comune, reaminteste in alocutiunile publice ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga. El se refera la faptul ca suntem acum cu totii membrii ai Uniunii Europene, dar am apartinut, in urma cu 2.000 de ani, si noi si ei, Imperiului Roman.

Totusi, am invatat la scoala cum romanii au fost, de-a lungul timpului, prada cotropirilor, la confluenta marilor imperii. In schimb, istoria Regatului Unit este una a invingatorilor…

 

Din trecut pana azi…

Regatul Unit de acum s-a construit in jurul regatelor independente ale Angliei si Scotiei, ambele existente inca din secolul al X-lea. Tara Galilor face parte din Regatul Englez incepand cu 1535. Iar Irlanda de Nord a fost alipita Marii Britanii in 1800. La mijlocul secolului al XIX-lea, Regatul Britanic era cea mai importanta putere economica si militara a lumii. Multe dintre ideile contemporane ale lumii occidentale despre democratie parlamentara, economie de piata si libertate au luat nastere in Imperiul Britanic, pentru a nu mai aminti de progresele inregistrate in domeniul literaturii si stiintei. La apogeul sau, imperiul ocupa un sfert din suprafata Pamantului.

In ciuda multiplelor realizari amintite, secolul trecut este considerat unul al decaderii pentru Imperiul Britanic. Impreuna cu Franta si Rusia, Regatul Unit a creat Antanta si a fost considerat unul dintre principalele state invingatoare in Primul Razboi Mondial. De la inceputul secolului al XX-lea, influenta britanica s-a diminuat constant. Al Doilea Razboi Mondial a adus, pe langa serioase probleme economice, si dezmembrarea imperiului, prin separarea coloniilor in state independente. Aceasta a condus la reinventarea Regatului Unit ca un stat european modern si prosper.

Regatul Unit este membru al Comunitatii Economice Europene din 1973, insa atitudinea britanicilor fata de Piata Unica Europeana este mai degraba rezervata. Regatul Unit inca refuza adoptarea monedei euro, iar euroscepticismul se mentine la cote ridicate.

Regatul Unit este membru in Commonwealth, membru permanent in Consiliul de Securitate al ONU si, de asemenea, un membru cheie al NATO. Este si una dintre putinele puteri nucleare (cu 4 submarine clasa Vanguard si 384 de focoase termonucleare MIRV pe rachete Trident II).

 

Patria culturii si a sporturilor

In Regatul Unit functioneaza si azi doua dintre cele mai vechi si mai celebre universitati ale lumii, Oxford si Cambridge. Regatul a dat lumii savanti straluciti, precum sir Isaac Newton, Charles Darwin, Michael Faraday, Paul Dirac sau Isambard Kingdom Brunel, dar si inventii precum motorul cu aburi, motorul cu combustie interna, locomotiva. De asemenea, costumul, vaccinul, vasele din cristal, televiziunea, radioul, telefonul isi au originea in statul britanic.

Din punct de vedere cultural Marea Britanie a avut o contributie esentiala la nivel mondial. Dramaturgul englez William Shakespeare este considerat cel mai cunoscut scriitor al lumii. Alti autori prestigiosi au fost surorile Brontë (Charlotte, Emily si Anne), Jane Austen, J.K. Rowling, Agatha Christie, J.R. Tolkien si Charles Dickens. Poeti importanti in literatura britanica sunt George Gordon Byron, Robert Burns, Lord Tennyson, Thomas Hardy, William Blake sau Dylan Thomas.

Tot din Regatul Unit au provenit compozitorii William Byrd, John Taverner, Thomas Tallis si Henry Purcell, din secolele XVI-XVII, iar mai recent, sir Edward Elgar, sir Arthur Sullivan, Ralph Vaughan Williams sau Benjamin Britten.

Mai recent, alaturi de SUA, Regatul Unit a contribuit la dezvoltarea curentelor muzicale rock si rock and roll. Dintre cele mai importante staruri pop si rock britanice pot fi amintite The Beatles, Cliff Richard, Queen, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Black Sabbath, Pink Floyd, Deep Purple. Regatul Unit s-a aflat in avangarda muzicii punk a anilor `70 prin Sex Pistols sau The Clash, precum si a renasterii heavy metal-ului prin Iron Maiden sau Motörhead.

Un mare numar de sporturi isi au originea in Regatul Unit: fotbal, golf, cricket, tenis, squash, box, rugby si biliard. Turneul de la Wimbledon este unul dintre cele patru turnee de mare slem in tenis. „Sportul national” al Regatului este fotbalul, insa Regatul nu participa in competitiile inter-tari cu o echipa nationala unica; fiecare din tarile componente are propria federatie de fotbal si propria echipa nationala.

 

A patra putere economica a lumii

Regatul Unit are o economie de esenta capitalista (a patra ca marime din lume) si este un centru comercial si financiar de frunte al lumii. In ultimele decenii, guvernele de la Londra s-au angajat in privatizari majore si au crescut cheltuielile cu protectia sociala.

Agricultura este intensiva, puternic mecanizata si foarte eficienta dupa standardele europene, producand 60% din necesarul de hrana cu doar 1% din populatia activa. Regatul Unit detine mari rezerve de energie constand in carbune, gaze naturale si petrol (ultimele doua exploatate din Marea Nordului). Productia de energie contribuie la PIB cu 10%, una dintre cele mai ridicate rate din toate statele industrializate.

Serviciile contribuie la PIB in proportia cea mai insemnata, indeosebi serviciile bancare, de asigurari si de consultanta de afaceri. Ponderea industriei continua sa scada, cu toate ca Regatul Unit ramane cel mai important fabricant european de armament, produse din petrol, computere, televizoare si telefoane mobile. Turismul ocupa si el un loc important, Regatul Unit fiind a sasea destinatie turistica din lume ca popularitate, cu 24 milioane de turisti pe an.

Marea Britanie a devenit in 2007 cel mai mare exportator de echipamente militare din lume. Marea Britanie a castigat din exportul de armament 10 miliarde de GBP in 2007, detinand astfel o cota de 33% din exporturile mondiale de armament, peste cota detinuta de Statele Unite.

Piata autovehiculelor noi din Marea Britanie a fost de peste doua milioane de masini in anul 2010.

In anul 2009, investitiile straine directe in Regatul Unit au fost de peste 20 de miliarde de lire sterline.

La inceputul mileniului III, in ciuda pierderilor si a caderilor suferite, Marea Britanie ramane o mare putere, gratie mai multor atribute: putere economica (apropiata de Franta), maritima (pe care o conserva de multa vreme), militara, nucleara, membru permanent al Consiliului de Securitate, nucleu si dirijor al Commonwealthului. Ea este totodata cel mai fidel aliat al celei mai mari puteri mondiale, SUA.

————————————–

„In zona in care stau sunt inconjurata de romani. Ascult radiouri online… gasesc si muzica romaneasca. De sarbatori pot gati traditional si am patiserie romaneasca la cateva strazi. Merg la intalnirile romanilor din UK si ma bucur sa intalnesc si oameni de calitate. La biserica ascult slujba in limba romana. Nu-mi este dor decat de parinti si familie in general si acest dor trece dupa cateva ore petrecute acasa. Colegii ii salut si colaboram pe net sau prin telefon. Prietenii… aproape inexistenti acolo… lumea se schimba…

Asadar, nu sunt asa nostalgica dupa Romania pentru ca eu mi-am dorit din toata fiinta mea sa plec in UK si nu am facut-o pentru bani, ci pentru o alta «lume», pe care in anumite cercuri o gasesti, in altele nu. Dar tot nu m-as intoarce in tara, cred ca nici la pensie.”

O romanca pe forumul „romani-online”

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!