Caz celebru în Letonia: Jurnalista letonă căreia UK i-a furat copilul

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 26 februarie 2016

uk-copil-furat-de-serviciile-britanice -de-protectia-copilului

The Telegraph scrie despre unul dintre „cele mai controversate adopţii făcute cu forţa” din Marea Britanie. „Tania”, la numai doi ani, a fost smulsă din braţele mamei sale de către o primărie locală din Londra, în 2010. Mama Taniei, o jurnalistă letonă, spune că procesul prin care i-au luat fiica a fost precum o „inchiziţie” şi subliniază că nu mai este lăsată deloc să-şi vadă fetiţa. În schimb, femeia declară: „Eu nu mi-am părăsit fata şi voi lupta pentru ea”.

Serviciile de protecţia copilului au fost alertate în acest caz încă din 2009, când mama Taniei a fost arestată pentru că împingea pe stradă căruţul fetiţei, în condiţiile în care ea se afla în stare de ebrietate. Un an mai târziu, serviciile de protecţia copilului au găsit copilul nesupravegheat acasă, cu scutecele neschimbate, astfel că l-au luat în custodie. Mama neagă că a fost neglijentă, explicând că a fost chemată la muncă din scurt şi că babysitter-ul care urma să vină să aibă grijă de fetiţă a întârziat un pic.

Doar că autoritatea locală a luat decizia să dea fetiţa spre adopţie, ceea ce a însemnat că din 2013 încoace mama Taniei nu şi-a mai putut vedea copilul. Aceasta a încălcat totuşi ordinul judecătoresc şi a forţat o întâlnire cu fetiţa ei chiar de ziua acesteia: „Am făcut-o ca să ştie şi ea că nu am părăsit-o şi că mă voi lupta pentru ea”, a spus femeia.

Cazul este unul puternic mediatizat în Letonia, cetăţenii acestei ţări baltice criticând măsurile disproporţionate luate de autorităţile britanice; este cazul lor Bodnariu. La fel, şi letonii au făcut demonstraţii în faţa ambasadei britanice din capitala Riga, pentru a veni în sprijinul jurnalistei letone, care epuizase orice cale de apel la tribunal în UK.

 

trimiteri-sus-4

Au fugit cu copiii din UK, ca să nu îi ia statul britanic

Copil luat de stat, aproape imposibil de recuperat

Bebeluşul unei familii de români, preluat de Protecţia Copilului

Mărturia impresionantă a unui prieten al familiei Bodnariu (în exclusivitate pentru Diaspora Românească)

trimiteri-jos-4

 

Ambasadorul leton dă amploare problemei: sunt o mulţime de alte cazuri similare

Cazul Taniei nu este unul singular în rândurile letonilor stabiliţi în UK, motiv pentru care guvernul leton este alarmat, ei preferând ca acestor copii să li se permită să fie preluaţi de statul leton şi să nu fie anunţaţi abia când repatrierea copiilor nu mai este legal posibilă.

Andris Teikmanis, ambasadorul leton la Londra, a declarat pentru The Telegraph:

—————————————

„Serviciile noastre de protecţia copilului sunt perfect capabile să dea un copil spre adopţie unei familii letone, dar este important să fim anunţaţi din timp. (…) Eu sunt de părere că ţările noastre au concepţii oarecum diferite în ceea ce priveşte rolul familiei. În Letonia, considerăm că familia este prima responsabilă de creşterea copilului, în timp ce în UK am impresia că părinţii au rolul de simpli îngrijitori, iar serviciile de protecţia copilului, atunci când consideră că familia nu-şi face treaba corespunzător, intervine şi preia copilul. De asemenea, cred că şi solidaritatea familiei extinse în Letonia este un pic mai mare decât în Marea Britanie.”

—————————————

Ideea că odraslele letonilor ajung să se piardă în sistemul de îngrijire britanic, în loc să fie pur şi simplu repatriate în Letonia, unde ar putea beneficia de o educaţie conformă cu identitatea copiilor letoni, este greu de acceptat, mai spune ambasadorul Letoniei, care s-a ocupat anul trecut de 90 de cazuri de copii letoni preluaţi de autorităţile britanice. În 2013 au fost doar 40 de cazuri de care ambasada letonă a fost înştiinţată, creşterea de până la 90 de cazuri în 2015 fiind pusă pe seama serviciilor de protecţie a copiilor din UK, mai deschise la dialog în ultima vreme. În realitate, sunt şi alte cazuri de copii letoni luaţi de stat de care ambasada letonă nu ştie nimic. Populaţia letonă în UK numără 100.000 de persoane.

 

Cazuri ridicole şi soluţii creative

—————————————

„Într-un caz”, mai spune ambasadorul leton, „bunica unui copil avea toate condiţiile pentru a găzdui copilul la ea acasă, în Letonia, doar că serviciile britanice de protecţia copilului au stabilit că ar fi mult mai bine dacă bătrâna ar veni în UK şi ar sta aici pe social, ceea ce ar permite autorităţilor britanice să supravegheze situaţia. Mie nu mi-a sunat bine.”

Andris Teikmanis, ambasadorul leton la Londra

—————————————

Într-un alt caz, o mamică al cărei prim copil fusese preluat de serviciile sociale a fost informată că următorul copil pe care avea să-l nască, ea fiind din nou însărcinată, va fi de asemenea preluat de către ei în momentul în care se va naşte. Doar că femeia a evitat o astfel de dramă, fugind în Letonia.

Ambasada letonă lucrează, mai nou, la o soluţie. Vrea să creeze o reţea de familii letone care locuiesc deja în Marea Britanie şi care ar putea lua copii în adopţie, în sistem fostering. Bună idee, nu?

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!