Caz șocant de sclavie în Argeș

Articol publicat in sectiunea Social pe data 23 iulie 2016

sclavie Romania_Berevoesti_colaj

Poliția a arestat 38 de persoane, după 40 de percheziții domiciliare în localitatea argeșeană Berevoești. Anchetatorii susțin că, din 2008 și până în prezent, s-au constituit mai multe grupuri infracționale care au recrutat 40 de persoane minore și majore, prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea.

 Victimele, care erau persoane minore sau persoane cu dizabilități fizice sau psihice ori cu situații materiale precare, erau exploatate prin supunerea la executarea de munci și îndeplinirea de servicii în mod forțat și prin obligarea la practicarea cerșetoriei, prin procedee care au adus victimele în stare de aservire și de lipsire de libertate. Victimele erau bătute, nu primeau mâncare, iar când primeau, li se ofereau resturi, erau legate cu lanțuri sau chingi ori încuiate pe timpul nopții ca să nu poată fugi.

21 de copii au ajuns în regim de urgență în centre de plasament în urma acestei acțiuni, doi fiind victime în cazul traficului de persoane de la Berevoești, iar ceilalți 19 fiind copii ai celor reținuți de către anchetatori.

Persoanele ținute în sclavie de cei 38 de suspecți din Berevoești nu aveau familii, astfel că dispariția lor, după ce erau racolate, nu avea de către cine să fie reclamată, declară anchetatorii, citați Mediafax.

 

Fără lideri

Anchetatorii susțin că cele 38 de persoane care au fost reținute în cazul de la Berevoești nu aveau un lider și că majoritatea se ocupau de racolarea victimelor din întreaga țară.

„Nu există lideri ai acestor rețele, fiecare acționa după bunul plac. Deopotrivă, femeile și bărbații îi supuneau pe oameni la munci istovitoare specifice zonei, în speță tăiat și cărat de lemne, dar și la munci domestice, casnice. Mai mult, vorbim despre rele tratamente, agresiuni și violențe. Practic, celor pe care i-am găsit acolo, printre care și doi minori, le-am redat viața, se bucurau mult. Ne-au mulțumit”, a declarat, pentru Mediafax, unul dintre ofițerii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Pitești care au participat la destructurarea grupărilor de la Berevoești.

Potrivit acestuia, victimele erau racolate de pe stradă și din târguri de către nouă familii de romi din Berevoești. Suspecții își alegeau persoane simple, cu probleme de sănătate, majoritatea fără familii, în așa fel încât dispariția lor să nu fie reclamată.

Din informațiile pe care anchetatorii le dețin până în acest moment, niciuna din victime nu a fost dată dispărută.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!