Cazierul, obținut mai ușor și din străinătate

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Consulat, Diaspora pe data 23 ianuarie 2016

cazier judiciar

Cetățenii români aflați în străinătate vor putea obține, în maximum 10 zile și parcurgând o procedură mai simplă, documente cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, după ce Guvernul a modificat legislația în acest sens, printr-o ordonanță adoptată marți.

—————————————

„Cetățenii români aflați în străinătate vor putea primi, din partea misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României, adeverințe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier juridic într-un termen maxim de 10 zile din momentul solicitării, iar durata de valabilitate a acestor adeverințe este de șase luni.”

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului

—————————————

Astfel, românii aflați în străinătate vor avea la dispoziție o procedură informatizată de obținere a cazierului judiciar, ca parte a Sistemul Informatic pentru Managementul Integrat al Serviciilor pentru Cetățeni (SIMISC).

SIMISC face parte din amplul proces de informatizare și modernizare a prestării tuturor serviciilor consulare demarat de MAE, prin crearea unei platforme electronice integrate, cunoscută sub denumirea „E-cons”, ce integrează mai multe sisteme informatice care deservesc domeniul consular, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Potrivit sursei citate, reglementările adoptate reprezintă primul pas pentru facilitarea obținerii simplificate a cazierului judiciar de către cetățenii români din străinătate. Operaționalizarea procedurii necesită ulterior parcurgerea a încă două proceduri: adoptarea unei hotărâri a Guvernului privind modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 345/2010 pentru aprobarea modelelor formularelor-tip folosite în activitatea de cazier judiciar (în vederea introducerii modelului de adeverință cu valoarea juridică a unui certificat de cazier judiciar, care va fi eliberată de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României din străinătate) și încheierea unui protocol de cooperare între MAE și MAI pentru interconectarea sistemelor informatice ale celor două instituții.

La nivelul MAE, procedura informatizată de obținere a cazierului judiciar va deveni accesibilă după operaționalizarea SIMISC.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!