CAZUL BODNARIU: Nou protest de amploare, anunțat la Londra!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Diaspora în lume pe data 16 februarie 2016

familia bodnariu inainte de rapirea copiilor

În condițiile în care copiii familiei Bodnariu sunt încă despărțiți de părinți, românii din Londra sunt hotărâți să inițieze un nou protest prin care să-și arate solidaritatea. Dacă pe data de 8 ianuarie au fost în fața Ambasadei norvegiene aproximativ 1.400 de români, la viitorul protest stabilit pe data de 16 aprilie se așteaptă o participare și mai numeroasă.

Între timp, au apărut și voci care acuză protestatarii și pe toți românii solidari cu cauza acestor părinți de îndoctrinare religioasă și indiferență. Oameni politici, sociologi și ziariști și-au exprimat opinia conform căreia e absurd să te scandalizezi pentru soarta a cinci copii din Norvegia, atât timp cât în România sunt zeci de mii de cazuri de copii înfometați și abuzați.

Din păcate, în ciuda scandalului imens creat pe această temă, cei cinci copii ai familiei Bodnariu din Norvegia sunt departe de a reveni în sânul familiei. Deși cazul a intrat în atenția autorităților române, până în prezent singura măsură concretă a fost un demers diplomatic timid al României soldat cu „ridicări din umeri”: „Nu putem interveni în politica și legislația altei țări”!

Imediat după mediatizarea cazului familiei Bodnariu din Norvegia, zeci de mii de români au luat atitudine și au protestat pentru ca autoritățile norvegiene să înapoieze cei cinci copii luați din sânul familiei. Un protest impresionant a avut loc și la Londra. Peste o mie de români au răspuns apelului organizatorilor și s-au adunat în fața Ambasadei norvegiene, protestând pașnic și civilizat. A fost, așa cum ne-a declarat unul dintre organizatori (pastorul Cornel Nistor), „o demonstrație că națiunea română, atât de blamată aici în Londra, este o națiune demnă și civilizată!”.

Încă de la acea dată, românii ieșiți în stradă au declarat că vor continua să protesteze până ce copiii familiei Bodnariu vor reveni la părinții lor naturali. Și cum asta nu s-a întâmplat, se pregătește un nou protest.

—————————————

„Deocamdată, s-a stabilit data de 16 aprilie, dar pentru că ne așteptăm la mult mai mulți participanți ca data trecută, nu am stabilit încă locul protestului. Așa cum s-a văzut și la primul protest, spațiul din fața Ambasadei norvegiene a fost neîncăpător pentru mulțimea de români. De aceea ne gândim la un spațiu mai larg, poate chiar în Trafalguar Square.”

Pastorul Teofil Harii, unul dintre organizatorii protestelor

—————————————

 

Speculații pe tema protestelor

La fel ca în Londra sau alte capitale europene, aceeași demonstrație au făcutși românii de acasă, doar că mesajul de solidaritate transmis de ei a fost interpretat, în unele cazuri, într-un mod eronat. Inițial, s-a speculat că este acțiunea unor „sectanți”, plecând de la premisa că familia Bodnariu aparține cultului penticostal, iar protestatarii sunt și ei penticostali. Evident, penticostalii nu sunt „niște sectanți”, ci un cult creștin acceptat și respectat în toate țările europene. Și mai interesant este că, în Londra de exemplu, toate cultele creștine și-au dat mâna și au sprijinit protestul de pe data de 8 ianuarie. De altfel, pastorul Teofil Harii, unul dintre organizatorii principali, reprezintă cultul baptist. Ce este adevărat este faptul că protestele au fost inițiate în cadrul comunităților religioase.

 

De la informațiile on-line, la îndemnul pastorului

Dincolo de speculații, cea mai sigură informație vine însă de la fața locului, așa că am întrebat un participant la protest cum a aflat de acest caz și cine sau ce l-a îndemnat să participe la protest. Daniel Ciupac este economist, locuiește în Londra de mai bine de 4 ani, este căsătorit și are doi copii. Acesta ne explică cum a ajuns să protesteze pentru cauza familiei Bodnariu.

—————————————

„Prima dată am auzit de acest caz de la un prieten care are rude în Norvegia. Informațiile s-au răspândit în mediul on-line prin rețelele de socializare. Mai târziu, am discutat acest subiect la adunările religioase și mai mulți pastori din Londra, din diverse culte, s-au pus de acord asupra acestui protest. Aceștia au anunțat apoi data și locul protestului, astfel că noi am fost înștiințați de această acțiune de pastorul nostru. În paralel însă, aceste informații au circulat și pe rețelele de socializare și în mass-media. Ce vreau să spun este că nu a fost o acțiune ocultă, misterioasă, ci una deschisă, transparentă, umană, în care mai mulți părinți s-au arătat solidari cu acest caz absurd al familiei Bodnariu.”

Daniel Ciupac

—————————————

 

Acuzații absurde

Atât timp cât cazul Bodnariu s-a aflat în capul de afiș al agendei publice, românii s-au împărțit în două tabere. În timp ce unii s-au arătat solidari cu familia Bodnariu și au acuzat de abuzuri guvernul norvegian și agenția Barnevernet, alții i-au acuzat pe români de ipocrizie. Mulți alți analiști români au văzut în protestele românilor anti-Barnevernet un fel de moft gratuit în condițiile în care în România zeci de mii de minori sunt abuzați de părinți. Dar cea mai ciudată acuzație vine din partea unui politolog foarte cunoscut în România și chiar peste hotare: Alina Mungiu-Pippidi lansează ipoteza năstrușnică a intereselor rusești. În plus, aceasta face câteva afirmații absolut jignitoare la adresa românilor care nu au făcut altceva decât să-și arate solidaritatea față de un tată și o mamă cărora le-au fost luați copiii!

—————————————

„Nu poți să nu îți pui întrebarea cum se face că în țări unde nu a avut loc niciodată o demonstrație pentru drepturile copilului, ca în România, deși poveștile orfanilor, cu SIDA sau fără, au ținut afișul 20 de ani, sau care conduc în topul violenței domestice, ai brusc mulțimi scoase de un canal de televiziune din casă cu pancarte mari, printate color și într-o engleză impecabilă, să protesteze contra tratamentului la care sunt supuși copiii lor în țările cele mai civilizate din lume.”

Alina Mungiu-Pippidi, extras dintr-un editorial de pe site-ul www.romaniacurata.ro

—————————————

Mungiu-Pippidi face astfel din start o analogie artificială între o situație, regretabilă de altfel, cea a sistemului protecției copilului din România și un caz particular în care o familie absolut normală a rămas fără copii, dintre care unul de doar patru luni. Atât avea la momentul în care a fost luat de instituția norvegiană, dar au trecut deja trei luni de atunci, timp în care mama și-a văzut bebelușul de câteva ori pe săptămână, pentru a-l alăpta.

În ciuda părerilor politologului român, care a declarat că s-a informat îndelung asupra fenomenului, românii au protestat la unison atât în țară, cât și în străinătate, în Londra sau alte capitale europene. Cel puțin la Londra, românii nu au fost scoși în stradă de niciun canal de televiziune, de niciun agent rus, ci din pură și umană empatie față de drama prin care trece familia Bodnariu.

 

trimiteri-sus-4

Mărturia impresionantă a unui prieten al familiei Bodnariu (în exclusivitate pentru Diaspora Românească)

O familie de români riscă expulzarea din Norvegia

Protest de amploare al românilor în Londra: NU NE FURAȚI COPIII!

Au fugit cu copiii din UK, ca să nu îi ia statul britanic

trimiteri-jos-4

 

De asemenea, doamna Mungiu mai face o gafă ce ține de așa-zisa informare. Aceasta presupune că românii au protestat „contra tratamentului la care sunt supuși copiii lor în țările cele mai civilizate din lume”. De fapt, românii au protestat împotriva abuzului la care sunt supuși părinții, pentru că, se pare, există premisa conform căreia, dacă ești un părinte român, ești un părinte prost și nu știi să-ți crești copilul. Aceeași prejudecată vizavi de inteligența românilor o manifestă și o exprimă, probabil neintenționat, chiar Alina Mungiu-Pippidi. Acesta se minunează că românii și-au manifestat solidaritatea cu familia Bodnariu într-o „engleză impecabilă”. De unde se poate trage concluzia, conform logicii doamnei politolog, că românii sunt prea proști ca să se exprime în limba engleză! Evident, e ceva necurat la mijloc, probabil niște agenți ruși care au confecționat ei pancartele în acea „engleză impecabilă”.

 

„Noi am protestat ca oameni, ca români, ca părinți!”

Ca să răspundem la întrebarea doamnei Pippidi care și-a pus problema pancartelor scrise într-o engleză impecabilă, am stat de vorbă chiar cu unul dintre cei care au confecționat aceste pancarte, pastorul Teofil Harii. Contrar presupunerilor, acesta, deși este român, cunoaște la perfecție limba engleză, așa că și-a permis, cu riscul să o scandalizeze pe doamna în cauză, să scrie corect pe pancartele care le-au fost înmânate românilor prezenți la protestul din Londra. De menționat că Teofil Harii este unul dintre organizatorii protestului din Londra, nu este rus, ci român, și chiar declară că nici măcar nu are printre cunoștințele sale vreun rus. Nu că ar fi ceva de care să se rușineze, dar așa s-a întâmplat.

—————————————

„Noi am protestat ca oameni, ca români, ca părinți. Am inițiat și am organizat protestul din Londra pentru că suntem solidari cu acei părinți cărora le-au fost luați copiii într-un mod abuziv. Asta nu are nicio legătură cu politica sau alte interpretări conspiraționiste la care se gândesc unii. N-am idee de ce și cum a ajuns la această concluzie doamna Alina Mungiu-Pippidi și nici nu ne interesează. De fapt, noi nu suntem anti-occidentali sau anti-democrație. Dimpotrivă! Protestul nostru nu a fost îndreptat împotriva Occidentului, ci împotriva unei situații anormale în care un stat reprezentat de o instituție își arogă dreptul de părinți. De asemenea, noi nu promovăm violența familială, noi promovăm doar dreptul părinților și a copiilor de a fi împreună, conform învățăturilor creștine.”

Pastorul Teofil Harii, unul dintre organizatorii protestului românilor din Londra

—————————————

 

Blam general asupra românilor

Un alt răspuns acid la acuzațiile formulate de Alina Mungiu-Pippidi vine din țară de la un organizator al protestelor din Sibiu. Acesta formulează practic un manifest general al tuturor protestelor din cazul Bodnariu, în care explică de ce au ieșit atât de mulți români în stradă.

—————————————

„Zecile de mii de cetățeni români care au ieșit în stradă au fost motivați în primul rând de sentimentul solidarității cu familia Bodnariu. Precum se știe, Barnevernet a aplicat măsuri extrem de dure, mergând până la despărțirea mamei de bebelușul ei de patru luni. Lipsa unei anchete sociale amănunțite, despărțirea copiilor între ei, plasarea copiilor în câteva orașe diferite (aflate la mare distanță de Naustdal), restricționarea aproape completă a contactului dintre părinți și copiii, toate aceste elemente au scandalizat un număr însemnat de români, indiferent de apartenența lor religioasă ori de simpatiile lor politice.”

Pastorul lector univ. dr. Ioan Brie, declarație făcută pe pagina sa de Facebook

—————————————

 

 

Ce a făcut statul român în cazul Bodnariu

 

În paralel cu protestele românilor, mai mulți politicieni și oficiali români și-au exprimat și ei solidaritatea… la nivel declarativ. Inclusiv președintele Iohannis a emis o declarație de presă, în care spune că a luat act cu îngrijorare de situația din Norvegia. Dar cum declarațiile politicienilor nu rezolvă acest caz, se pune întrebarea ce a făcut statul român pentru apărarea unui român.

La sfârșitul lunii ianuarie, o delegație de parlamentari români s-a deplasat în Norvegia, în vederea întreprinderii de demersuri politice pentru susținerea reîntregirii familiilor de români ai căror copii au fost preluați de serviciul local norvegian de protecție a copilului (Barnevernet), precum familiile Bodnariu, Nan și altele asemenea. Delegația a cerut imperios guvernatorului localității de reședință a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru că măsura adoptată ar fi disproporționată și este o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului, însă nu au primit nicio promisiune din partea părții norvegiene.

Un alt demers a fost făcut de europarlamentarii români. Astfel, la inițiativa românilor (cărora li s-au alăturat și alți eurodeputați din alte state, printre ele Germania și Spania), cazul familiei Bodnariu, ai cărei copii au fost luați de statul norvegian, va fi discutat în Parlamentul European.

—————————————

„Cetățenii români trebuie să fie protejați indiferent de țara în care se află și indiferent de religia pe care o au, orice discriminare fiind de altfel interzisă de normele de drept internațional, iar reprezentanții autorităților publice la nivel național și european trebuie să facă tot ceea ce este necesar în acest sens. Niciun sistem juridic nu poate justifica luarea unui copil de numai trei luni de la sânul mamei fără să existe date sau indicii temeinice că dezvoltarea acestuia ar fi afectată în baza unei simple decizii administrative, sub pretexte ținute departe de ochii opiniei publice.”

Daniel Buda, europarlamentar PNL

—————————————

Europarlamentarul a anunțat că s-au finalizat procedurile prin care 42 de europarlamentari, proveniți în principal din România, de la toate grupurile politice, dar și din țări precum Germania, Cipru, Polonia, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Belgia, Malta și Spania au solicitat dezbaterea acestui caz în Parlamentul European.

Autor articol: Gelu Irimia


Etichete: , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!