Cazul Darius și violența etnică în Franța

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume, Politică externă pe data 26 iunie 2014

Paris_tabara romi

Agresarea lui Darius, adolescentul român de etnie romă, săptămâna trecută, în suburbiile Parisului, a readus în atenția presei internaționale problema violențelor etnice din Franța.

The Guardian scrie că, după ce adolescentul rom de 16 ani a fost bătut și lăsat inconștient în căruciorul unui supermarket de la marginea Parisului, familia sa a dispărut. Tot ce a rămas din tabăra improvizată în care locuiau rudele lui sunt o anvelopă de mașină, un recipient vechi de plastic și niște haine ponosite, puse la uscat pe o bucată de lemn. Potrivit sursei citate, Darius nu a fost vizitat de rude la spital, de la momentul internării, iar în vreme ce el se zbate între viață și moarte, romii și-au strâns puținele lucruri pe care le aveau și au plecat într-un loc necunoscut.

The Guardian subliniază și faptul că, deși însuși președintele francez, Francois Hollande, a condamnat incidentul, alături de premierul Manuel Valls, cunoscut pentru criticile la adresa romilor din Franța, nimeni nu a fost arestat până acum pentru actele de cruzime la care Darius a fost supus. Mai mult, jurnaliștii de la The Guardian notează faptul că „rom” a devenit sinonim cu „delincvent”, în Occident, din cauza numărului mare de copii de etnie care le dau târcoale turiștilor pentru a le fura portofelele cu bani sau alte lucruri de valoare.

„Oamenii se bucură de deschiderea din Europa, de libera circulație a persoanelor și a banilor. Dar, surpriza e că și sărăcia circulă liber. (…) Dacă am vedea cum trăiesc ei (romii – n.r.) aici și dacă ne-am gândi că au venit în Franța pentru o viață mai bună, nu putem decât să ne dăm seama de disperarea și de lipsa lor de speranță. Îi îndemn pe oameni să dea dovadă de umanitate”, a spus Ramona Străchinaru, de la Asociația Logement Jeunes 93, care le oferă romilor sprijin pentru a avea acces la educație și locuri de muncă, pentru cotidianul citat.

Discursuri rasiste

Nassima Kleit, un consilier al primarului din Aubervilliers, din departamentul Seine-Saint-Denis, unde se crede că locuiesc cel puțin jumătate din cei 20.000 de romi din Franța, susține, însă, că nu putem afirma că nu există și infractori printre romi.

„Trebuie să schimbăm obiceiurile culturale care fac ca părinții romi să își trimită copiii la furat sau la cerșit. Nu putem face asta decât educându-i, scoțându-i din barăci și ducându-i în locuri în care să poată trăi cu demnitate. În plus, ce pot face ei dacă nu au locuri de muncă, deci nici bani pentru mâncare și nici altă metodă de a o obține?”, se întreabă Kleit, care a spus că s-a creat o percepție și în rândul altor grupuri de imigranți, cum ar fi cei din statele africane, care pun toate infracțiunile pe seama romilor.

La rândul său, europarlamentarul rom Damian Drăghici a blamat discursurile rasiste precum cele ale lui Marine Le Pen sau ale lui Nigel Farage, despre care spune că duc la discriminare.

„Poliția trebuie să meargă pe urmele indivizilor care au pus la cale atacul (asupra lui Darius – n.r.) și să îi pedepsească, iar celelalte state europene trebuie să dea dovadă de mai multă solidaritate împotriva acestui tip de extremism. Altfel, Dumnezeu știe la ce am putea asista pe viitor. (…) Nu am idee de ce romii sunt atât de stigmatizați peste tot. Suntem oameni ca toți ceilalți. Trebuie să dormim, să mâncăm, să muncim și să trăim… Cerem prea mult?”, a spus europarlamentarul de origine română, citat de publicația străină.

Cazul Darius

Săptămâna trecută, un adolescent rom de origine română, bănuit că ar fi furat dintr-un apartament, a fost bătut cu brutalitate în suburbiile Parisului. El a fost abandonat apoi inconștient și plin de sânge într-un cărucior de supermarket și se află și în prezent internat în stare critică la un spital din Paris. Vinovați de agresiune ar fi peste zece adolescenți de origine africană. Polițiștii francezi au audiat până în prezent mai multe persoane, însă nimeni nu a fost arestat pentru această faptă.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!