Cazul românului împușcat în Italia: Pensionarul a mințit

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 4 noiembrie 2015

Francesco Sicignano

Pensionarul care a împușcat mortal un român a făcut declarații false în fața anchetatorilor, care au stabilit că presupusul hoț se afla pe scara exterioară a vilei, nu în incinta acesteia, cum a afirmat italianul.

Anchetatorii nu au găsit urme de sânge în interiorul locuinței, iar procurorii contestă versiunea prezentată de pensionar. În plus, autoritățile italiene au stabilit că românul nu era înarmat, informează site-ul publicației La Stampa, citat de Mediafax.

—————————————

„Românul a fost împușcat direct în inimă, în timp ce se afla pe scara exterioară a vilei; nu intrase încă în locuință.”

O sursă din cadrul investigației

—————————————

Francesco Sicignano (foto), în vârstă de 65 de ani, a fost pus sub acuzare pentru omor calificat, modificându-se încadrarea inițială, de omor calificat prin exces în legitimă apărare.

Un român a fost împușcat mortal, recent, în curtea unei vile situate la periferia orașului italian Milano în care ar fi intrat prin efracție pentru a fura, proprietarul casei fiind arestat preventiv reținut sub acuzația de crimă, o situație juridică ce a stârnit polemici în Italia. Incidentul a avut loc în Vaprio D’Adda, localitate situată în provincia italiană Milano.

Francesco Sicignano, un pensionar în vârstă de 65 de ani, trezit de zgomote suspecte, a declarat că a luat o armă de foc pe care o procurase după mai multe spargeri și a ieșit în holul propriei vile. A observat o persoană în întuneric și a tras un foc de armă. Apoi a ieșit pe balcon și a tras alte două focuri în aer, în contextul în care mai multe persoane fugeau din locuința sa. Când a revenit în casă, a găsit corpul unui bărbat necunoscut și a efectuat manevre de resuscitare, după care a chemat carabinierii.

Primul foc de armă a provocat moartea unui român în vârstă de 28 de ani care se pare că intrase în vilă pentru a fura. Complicii românului au reușit să fugă și erau căutați de poliția italiană.

Francesco Sicignani locuiește în propria vilă cu soția, cu fiul și nora, care au copii. Pensionarul italian susține că a achiziționat o armă semiautomată după ce casa familiei sale a fost spartă de patru ori în ultimele luni.

Polemicile au izbucnit în contextul în care pensionarul italian a fost reținut sub acuzația de omor calificat prin exces în legitimă apărare. „Din august până acum, din ce știm noi, vila a fost spartă de patru ori. Sunt oameni buni, au copii în casă. Dacă aș fi fost în aceeași situație, l-aș fi împușcat și eu”, a declarat un vecin. Carabinierii au stabilit că pensionarul făcuse o plângere pentru furt în urmă cu un an.

 

Il Giornale: „Statul italian este de partea hoților”

Statul italian este „de partea hoților”, a comentat publicația italiană Il Giornale, argumentând că pensionarul care a împușcat mortal „un hoț” român a procedat bine, fiind nevoit să se apere singur pentru că autoritățile sunt ineficiente, deși anchetatorii nu cred că a fost legitimă apărare.

—————————————

„Un pensionar de 65 de ani doarme în vila sa de trei etaje. Alături de el este soția, iar la alt etaj fiul și soția lui. Aude zgomote, pune mâna pe arma deținută legal. Iese pe hol în întuneric și întâlnește un bărbat. Trage și îl lovește pe intrus, un român de circa 20 de ani. Doi complici fug. Un procuror îl acuză de exces de legitimă apărare, apoi de omor calificat. Riscă între 21 de ani de închisoare și detenție pe viață, dacă nu va beneficia de circumstanțe atenuante.”

Editorialistul Alessandro Sallusti

„Nu știu ce credeți voi, dar eu cred că pensionarul avea dreptul să tragă și bine a făcut. (…) De zeci, dacă nu de sute de ori, aceste bande de infractori au atacat, au rănit sau chiar au omorât oameni.”

Il Giornale

—————————————

„Mai bine un proces urât decât înmormântări frumoase la care să vină oficiali care să plângă cu lacrimi de crocodil. Nu am nicio milă de cei care intră noaptea în casele noastre. Chiar și hoții și tâlharii pot avea accidente de muncă. Dar nu înțeleg de ce statul italian este de partea infractorilor și de ce se ridică împotriva celor constrânși să se apere singuri din cauza ineficienței statului”, notează Il Giornale, care însă nu prezintă versiunea faptelor transmisă de autorități.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!