Cazul Șova: „Mulți din PSD îl urăsc, deține secrete ale lui Ponta”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 15 mai 2015

Dan Sova7

Senatorul PNL Cristian Bodea, membru al comisiei juridice, consideră că Victor Ponta își va folosi influența în Senat, în cazul unei reluări a votului în ce privește reținerea și arestarea lui Dan Șova, despre care liberalul spune că este urât în PSD și că deține multe secrete ale premierului. Bodea, care este și chestor al Senatului, a declarat, pentru Ziare.com, că PNL vrea o hotărâre de încuviințare a arestării lui Șova.

„PNL dorește o hotărâre de încuviințare a arestării senatorului Dan Șova și considerăm că PSD ar trebui să încerce și această variantă, pentru că până acum ei s-au străduit să facă cu totul altceva, dar nu le-a ieșit. Întâi au încercat o non-hotărâre, adică refuzul hotărârii. Am contestat la CCR, li s-a spus de către judecători că nu e bine. Apoi au încercat o hotărâre de respingere, pentru a-l apăra în continuare pe domnul Șova. Am contestat la CCR, iar li s-a spus că nu e bine.

Mai rămâne de încercat varianta hotărârii de încuviințare, pe care noi credem că ar trebui să o urmeze PSD. Iar dacă ei au dubii că nu e legală, îi sfătuiesc să o dea, apoi să o conteste la CCR și să spună judecătorii Curții dacă e constituțională sau nu.

Problema lor e că o hotărâre de încuviințare se va da având la bază ceea ce spun Constituția și celelalte legi din România la această oră, iar CCR nu va spune niciodată că nu e constituțională. Deci, o hotărâre de încuviințare poate fi dată oricând”, a declarat senatorul PNL pentru sursa citată.

Acesta spune că PSD va urmări să se voteze la vedere în plen, pentru ca liderul senatorilor social-democrați, Ilie Sârbu, să supravegheze procedura, iar Victor Ponta să-și folosească și mai mult influența asupra colegilor săi.

„PSD se va ascunde după proceduri, forțând votul în plen, pentru a-l putea apăra pe domnul Șova, cu un control strict al senatorilor PSD, care vor fi obligați să voteze la vederea liderului de grup. Își vor arăta adevărata față cu acest vot. PSD n-are interesul să se voteze secret-secret. Pentru că, la celălalt vot, la Dan Șova, 26 de senatori PSD au votat pentru arestarea lui Dan Șova. PSD are o problemă internă cu Dan Șova, care este urât, are un capital de ură foarte mare în PSD și foarte mulți vor să scape de el.

Dacă PSD – și mă refer la cei care conduc PSD, Victor Ponta, Ilie Sârbu – vor să-l apere pe Dan Șova de arestare, vor cere vot care să poată fi văzut și controlat de Ilie Sârbu și Tăriceanu. Nu-i vor lăsa să se ascundă și să voteze cum vor ei. S-au lămurit data trecută. Doar procedura greșită l-a salvat pe Dan Șova data trecută. Dacă se calcula votul pe Constituție, Dan Șova era arestat acum.

Ponta, de data aceasta, își va folosi influența mai bine în Senat, pentru că data trecută s-a bazat prea mult că știu de frica lui, iar 26 de oameni au preferat să voteze după cum au simțit ei față de Șova, nu față de Ponta”, afirmă Cristian Bodea.

Acesta consideră că, dacă se lasă la liber votul senatorilor PSD, „mulți dintre ei, cel puțin jumătate, vor vota pentru încuviințarea arestării lui Dan Șova”. „Dar, repet, Victor Ponta nu va accepta acest lucru. Victor Ponta și Dan Șova au fost parteneri de afaceri și de politică de multă vreme. Ei au crescut împreună și au făcut multe lucruri împreună. E foarte posibil ca Dan Șova să dețină multe secrete despre cariera lui Victor Ponta, iar o eventuală scăpare a lui din mână și ne-apărarea lui să atragă repercusiuni și răzbunări din partea unui Dan Șova aflat în arest”, a menționat senatorul PNL.

 

Mobilizarea PNL

Acesta a mai precizat că senatorii PNL sunt deciși să meargă în număr cât mai mare la un eventual vot reluat în cazul cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării lui Dan Șova: „Ne vom mobiliza și vom veni la vot.” Totodată, a explicat ce se întâmplă mai departe, după publicarea motivării deciziei CCR în Monitorul Oficial.

„Când ajunge motivarea din Monitorul Oficial în posesia Senatului, atunci trebuie să facem o hotărâre de Birou Permanent, dl Chelaru zice că vrea să trimită la comisia juridică. Probabil că, având majoritate în Biroul Permanent, ne vor forța să facem asta și apoi vom vedea în comisia juridică ce se va face. Și acolo vor încerca, la fel, reluarea votului. Noi cerem să se dea o hotărâre de încuviințare, să se reinterpreteze votul, nu să se reia. Vom vota împotriva cererii lor și în Biroul Permanent, și în comisia juridică, și în plen. El caută o acoperire. PSD încearcă să meargă pe aceeași linie, de a-l ține pe Dan Șova departe de justiție cu orice preț”, a mai spus Cristian Bodea.

Senatorul PNL a mai explicat că, dacă Senatul acceptă să dea o hotărâre de încuviințare a cererii DNA, aceasta se poate da în aceeași zi în care Călin Popescu Tăriceanu citește motivarea CCR din Monitorul Oficial: „Poate redacta și semna o astfel de hotărâre și mâine, să zicem că nu îi ajunge astăzi în mână Monitorul Oficial.”

„Dacă vor să reia votul, ar trebui reluată toată procedura de la început, atunci reintrăm în termene – trei zile la comisie și cinci zile în plen. Știind că, dacă reiau votul, pot să îl salveze pe Dan Șova definitiv, vor dori să forțeze, să se grăbească, deci vor intra în acele termene”, a mai declarat chestorul Senatului.

Motivarea deciziei Curții Constituționale prin care a admis sesizarea depusă de PNL în ceea ce privește hotărârea Senatului în cazul reținerii și arestării preventive a senatorului PSD Dan Șova a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Așadar, Senatul trebuie să decidă acum cum va fi aplicată decizia CCR. Teoretic, ar avea două opțiuni: să se reia votul sau să îl reinterpreteze pe cel dat în 25 martie. Senatorul PSD Ioan Chelaru consideră că „drumul de urmat este probabil un nou vot”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!